Ποιο Πανεπιστήμιο έχει τη μεγαλύτερη συνολική χρηματοδότηση ανά φοιτητή (update)

Το ΕΜΠ παίρνει μακράν το μεγαλύτερο ποσό ανά φοιτητή. Εντύπωση προκαλεί το ΕΑΠ που αν και όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά  του έχουν  δίδακτρα,  παίρνει μεγαλύτερη επιχορήγηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το παράδοξο αυτό εξηγείται, όπως μου είπε πρύτανης Πανεπιστημίου, γιατί στο ποσό των 4278 ευρώ/φοιτητή  είναι η Κρατική Επιχορήγηση και τα Δίδακτρα που εισπράττει το ΕΑΠ. Όπως μου έγραψε ο κύριος Πρύτανης τα ποσά που έχει ο παρακάτω πίνακας  “Αφορούν τη συνολική χρηματοδότηση από Υπουργείο Παιδείας  και έσοδα από μεταπτυχιακά και ερευνητικά έργα”.

Η τιμή υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνόλου της δημόσιας και εξωτερικής χρηματοδότησης του ΑΕΙ δια του πλήθους των ενεργών φοιτητών. Αναμφίβολα, η εργαστηριακότητα του ιδρύματος και η παροχή εργαστηριακής εκπαίδευσης στους φοιτητές αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στο μέγεθος της μέσης ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης ανά φοιτητή.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την τελευταία Έκθεση της ΕΘΑΑΕ.

 

Καλοδήμος Δημήτρης  Πτυχιούχος Φυσικού Αθήνας, πρώην υπεύθυνος ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ και ΚΕΣΥ Φθιώτιδας. Διαχειριστής sites:  sep4u.gr,  ΔΔΕ Φθ/δας, ΠΔΕ Στερεάς

 

Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή οποιουδήποτε στοιχείου του ιστότοπου  sep4u.gr χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του δημιουργού.