Πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής, ετών 57

Άρθρο της  Βελίκας Καραβάλτσιου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο “Πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής, ετών 57” αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Γιώργος Κουλίδης είναι καθηγητής Φυσικής.Διορίστηκε μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο τον περασμένο Σεπτέμβριο: στα 57 του χρόνια. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπαινε σε τάξη. Πίσω του έχει μια τεράστια διδακτική εμπειρία ως αναπληρωτής καθηγητής, στο Κιλκίς, στην Ξάνθη, στη Δράμα, στα Γιαννιτσά και αλλού. Δούλεψε σε αρκετά φροντιστήρια, κάποτε μάλιστα είχε και το δικό του φροντιστήριο, μετά όμως ξεκίνησε η κρίση. Ο Γιώργος βρέθηκε πολλές φορές στο παρά πέντε του διορισμού του, «πάντα όμως κάτι συνέβαινε την τελευταία στιγμή… O νόμος άλλαζε με μια απόφαση της μιας βραδιάς… Kάποιoι συνάδελφοί μου έπαιρναν περισσότερα μόρια, διορίζονταν και εγώ έμενα τελικά απ’ έξω» όπως λέει. Πέρυσι όμως ήταν η χρονιά του. Ο πολυπόθητος διορισμός τελικά ήρθε. Ο Γιώργος μάζεψε τα πράγματά του και από τη Βόρεια Ελλάδα, από το Κιλκίς όπου έμενε, κατέβηκε στη Ρόδο! Εκεί διορίστηκε. «Ηταν το πιο δύσκολο καλοκαίρι. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Το φθινόπωρο θα έπρεπε να αποχωριστώ την οικογένειά μου για δύο τουλάχιστον χρόνια» λέει σήμερα ο κ. Κουλίδης μιλώντας στο «Βήμα». Αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί και να αποχωρήσει απο την εκπαίδευση στα 67 του χρόνια.
Εφέτος, και λίγες ημέρες νωρίτερα, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στα δημόσια σχολεία της χώρας μετρούσαν τα δικά τους χρόνια της αναμονής: άλλος 15, άλλος 20, άλλος σήμερα 45 ετών, άλλος 50, άλλος… 57.
Ο ίδιος ακόμα δεν έχει καταλήξει εάν τελικά ήταν σωστό ή λάθος να εγκαταλείψει τον ιδιωτικό τομέα για να μπει στο Δημόσιο.

Διαδραστικός πίνακας και… σάπιο ταβάνι

Αυτό που του έκανε εντύπωση όταν μετακινήθηκε από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα ήταν οι μεγάλες «αντιφάσεις» του. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Το σχολείο μας σήμερα από τη μία διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό και διαδραστικό πίνακα και από την άλλη το ταβάνι έχει σαπίσει, κλιματιστικά δεν υπάρχουν και οι υποδομές είναι εξαιρετικά κακές. Από τη μία ένας σύγχρονος εξοπλισμός και από την άλλη κακοσυντηρημένες υποδομές. Ολα αυτά έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο και στο μαθησιακό κομμάτι των παιδιών» συμπληρώνει.
Ο Γιώργος Κουλίδης δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ακόμη και σήμερα οι νεοδιόριστοι φυσικοί στα δημόσια σχολεία έχουν μέση ηλικία διορισμού πάνω από τα 49 έτη. Οι χημικοί διορίζονται κατά μέσο όρο στα 48 έτη και οι φιλόλογοι στα 43. Οι πιο τυχεροί είναι οι δάσκαλοι, με μέσο όρο ηλικίας διορισμού τα 32,4 έτη.
Μόνιμος καθηγητής σε Γυμνάσιο στο Διδυμότειχο σήμερα, ο Γιάννης Βρόντζος διορίστηκε επίσης στα 57 του. Είναι γεωλόγος, αλλά στο σχολείο διδάσκει και Φυσική, Χημεία και Βιολογία ως δεύτερη ή τρίτη ανάθεση στο ωράριό του. Τα προηγούμενα – πολλά – χρόνια δούλευε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός…