Σε αναζήτηση τεχνικών πληροφορικής

Σε αναζήτηση τεχνικών πληροφορικής

Οι εταιρείες διαπιστώνουν έλλειψη εξειδικευμένων προγραμματιστών, καθώς και στελεχών στο εξαγωγικό εμπόριο
Του Αποστολου Λακασα, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γραμματείς, λογιστές και… οικονομολόγους παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα, όχι όμως και τεχνικούς πληροφορικής. Επτά φορές περισσότεροι είναι σήμερα όσοι διεκδικούν μία θέση υπαλλήλου γραφείου από μία θέση εξειδικευμένου τεχνικού πληροφορικής.

Δηλαδή, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, οι τεχνολογικές εταιρείες της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειψη αξιολόγου ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, παρά τη φήμη για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα, δεν υπάρχουν πολλοί πωλητές, αλλά ούτε και στελέχη εξειδικευμένα στο εξαγωγικό εμπόριο, οι τεχνικές του οποίου έχουν εξελιχθεί, ενώ απαιτείται πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας «Καριέρα», στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ικανών ατόμων για θέσεις προγραμματιστών (software engineers), ιδίως για τις νεότερες τεχνολογίες που αφορούν το web και τις εφαρμογές για κινητές συσκευές.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά φορές περισσότεροι υποψήφιοι για θέσεις γραφείου από ό,τι για θέσεις software engineers, web-mobile developers. Πώς εξηγείται η έλλειψη, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολέγια έδωσαν βάρος στις σπουδές πληροφορικής;

Τα σχόλια είναι κλειστά.