ο Κλάους Τσίμερμαν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας (DIW), δηλώνει στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
«Απειλείται με κατάρρευση όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»
«Νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε από τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης που αποφασίζονται στις συνόδους κορυφής της ΕΕ», μας λέει ο Γερμανός Κλάους Τσίμερμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στη Βόννη.
«Τα 6 δισ. ευρώ και η “Εγγύηση για τους Νέους” είναι σίγουρα καλοπροαίρετες ιδέες. Αλλά και οι δύο είναι προσωρινές και μάλλον ακατάλληλες για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων. Θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η εγγύηση αυτή θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επέκταση του αδιεξόδου. Με την ίδια λογική, τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στις πρωτοβουλίες για την απασχόληση των νέων θα οδηγήσουν σε μεγάλη απογοήτευση αν οι πολιτικοί δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της κρίσης», λέει.
Και εξηγεί: «Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μια αγορά εργασίας που θα χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ευελιξία και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτοί ακριβώς είναι οι τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να κάνει από μόνη της τη δουλειά της. Η Ισπανία, ας πούμε, έχει πολύ λίγες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης. Στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχουν μεσαίες επιχειρήσεις πρόθυμες και ικανές να εκπαιδεύσουν νέους εργαζομένους».
Η νεολαία σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται σταθερή, πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση.«Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία έχουν κάνει βήματα με το μοντέλο της “διπλής κατάρτισης” που συνδυάζει σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης με μαθητείες σε επιχειρήσεις. Προς το παρόν, η βαθιά οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -της νεολαίας που αισθάνεται ότι της κλέβουν το μέλλον της. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν ούτε καταρτίζονται. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια κοινωνικά εκρηκτική κατάσταση. Αν η νέα γενιά γυρίσει την πλάτη από απόγνωση στην “ευρωπαϊκή ιδέα”, απειλείται με κατάρρευση όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», προειδοποιεί ο Τσίμερμαν.