Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία πτυχιούχων Πανεπιστημίων

Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων ΑΕΙ ηλικίας 25-39 ετών στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη, και διαμορφώθηκε το 2021 στο 17,0%, ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (5,30%). Η αρνητική αυτή επίδοση οφείλεται, προφανώς, σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, και έχει βελτιωθεί κατά 4,90% από το 2017, έναντι οριακής βελτίωσης κατά 0,50% στην υπόλοιπη Ευρώπη. (πηγή ΕΥ 2024)

 

Πρέπει να τονισθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων (17,0%) είναι υψηλότερο από αυτό μεταξύ του γενικού πληθυσμού (14,70%). Οι μόνες άλλες χώρες όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο είναι η Σερβία και η Δανία. Στο σύνολο της Ε.Ε., η ανεργία στον γενικό πληθυσμό (7,0%) ξεπερνά την ανεργία μεταξύ των πτυχιούχων (5,30%). Τα στοιχεία αυτά θέτουν το ερώτημα για το κατά πόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια προετοιμάζουν επαρκώς τους φοιτητές για την αγορά εργασίας.

Είναι, επίσης, εμφανές ότι τα εφόδια που λαμβάνουν οι φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ανεπαρκή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το σχετικό επίπεδο των αμοιβών τους. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αποδοχές των εργαζόμενων με ανώτατη εκπαίδευση παγκοσμίως υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο των μέσων αποδοχών (λαμβάνοντας ως βάση σύγκρισης τις αποδοχές των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες αποτυπώνονται στο επίπεδο των 100 μονάδων, οι σχετικές αποδοχές εργαζόμενων με ανώτατη εκπαίδευση βρίσκονταν το 2019 στις 153 μονάδες για τις χώρες του ΟΟΣΑ και τις 149 για την Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 138, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην

τελευταία δεκάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ).