Στο «περιθώριο» ακόμα οι απόφοιτοι κολεγίων

Αχαρτογράφητα εξακολουθούν να είναι από την Ελλάδα τα πτυχία των ιδιωτικών ελληνικών κολεγίων που είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας και έχει οκτώ επίπεδα (στο χαμηλότερο τοποθετούνται οι απόφοιτοι Δημοτικού, στο υψηλότερο οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος). Στο επίπεδο 6 κατατάσσονται οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Τα πτυχία των κολεγίων δεν κατατάσσονται, και άρα οι κάτοχοί τους θα εξακολουθήσουν να πιστοποιούν τα επαγγελματικά προσόντα τους από τον ΔΟΑΤΑΠ. Βέβαια, αυτό θα ισχύσει έως το 2017, καθώς τότε οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εναρμονισθούν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.
Την ίδια στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα δημιουργήσει βίντεο για διάφορες ομάδες επαγγελματιών που θα εξηγούν τις συνθήκες εργασίας και τους ορίζοντες που ανοίγονται στον επαγγελματικό στίβο. Επίσης, καθηγητές Μάρκετινγκ, Οικονομίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και επιχειρηματίες θα εξηγούν πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει και να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα. Το εκπαιδευτικό οπτικό υλικό θα προβάλλεται στην Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και την ειδική δικτυακή πύλη.

πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 thoughts on “Στο «περιθώριο» ακόμα οι απόφοιτοι κολεγίων

  1. Eιλικρινα δεν μπορω να καταλάβω τι σχέση μπορεί να έχει ένας πτυχιούχος που πέρασε σε κάποια σχολή με 19000 μόρια με κάποιον συμμαθητή του των 8000 μορίων που απλά υπερέχει σε φιλοδοξία και πρέπει να συνεχίσει το επάγγελμα του μπαμπά του…Ο πρώτος ξέρει να διαβάζει να ενημερώνεται….ο δεύτερος θα πάρει ένα χαρί από κάποιο κολλέγιο που σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να γίνει ΕΜΠ, Νομική Αθηνας….

    • Έλα τώρα, γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.Αυτό το πράγμα γίνεται για να μην θιγούν οι εκάστοτε συντεχνίες. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα πτυχία των κολλεγίων. Τόσες δεκαετίες είχες πτυχιούχους πανεπιστημίων του εξωτερικού, βλέπε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ιταλία κλπ που έπαιρναν ένα χαρτί με τον τρόπο που το έπαιρναν και όμως εργάζονταν κανονικά στην Ελλάδα μετά από κάτι εξετάσεις ΔΙΚΑΤΣΑ της πλάκας. Μόνο σε αυτή τη χώρα ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Τσετσενίας έχει περισσότερα δικαίωματα από τον απόφοιτο ενός κολλεγίου που στην τελική δεν ξέρεις πως είναι οι σπουδές του. Πρώτα απ’όλα δεν είναι οι διαφορές τέτοιες όσο φαντάζεσαι.Κάποιος με 8.000 μόρια ούτε στο κολλέγιο δεν θα μπορέσει να σταθεί. Είμαι 3ετής σε 4ετές πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και τώρα κάνω κανω κλινική άσκηση σε κέντρο αποκατάστασης. Μαζί έχουμε και τελειόφοιτους του ΤΕΙ. Σε πληροφορώ ότι εγώ αλλά και οι υπόλοιποι 3ετείς του κολλεγίου ξέρουμε περισσότερα από τους τελειόφοιτους του ΤΕΙ. Και εδώ έρχομαι εγώ να αναρτηθώ! Πως στο καλό πέρασαν τα μαθήματά τους αυτοί οι φοιτητές όταν δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα; Μήπως λοιπόν εκθειάζουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ενώ γνωρίζουμε ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί σε αυτό;

  2. Το δημοσίευμα λέει: Τα πτυχία των κολεγίων δεν κατατάσσονται, και άρα οι κάτοχοί τους θα εξακολουθήσουν να πιστοποιούν τα επαγγελματικά προσόντα τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.

    Θεωρώ ότι είναι λάθος πληροφορία. Αναγνώριση επαγγελαματικών προσόντων κάνει το Τμήμα Δ’ Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων του Υπουργείου Παιδείας.
    Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει την αρμοδιότητα της Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης των πτυχίων.
    Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με Δημήτρη.

Comments are closed.