LE MONDE /εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Το Κονακρί της Γουινέας και το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ είναι δύο διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος. Η πρώτη πόλη χαροπαλεύει με μια επιδημία σχεδόν μεσαιωνική. Η δεύτερη έχει τη δυνατότητα για μια ανοιχτή πρόκληση με την ασθένεια, τα γηρατειά και τον ίδιο τον θάνατο.
Είναι πολλοί οι αιώνες που χωρίζουν τον ιό Εμπολα από τον αμερικανικό βιοτεχνολογικό κολοσσό Illumina, και πολύ μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο πρόσωπο της θνησιμότητας και σε εκείνο της ελπίδας. Στην Καλιφόρνια η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών, η αποκωδικοποίηση του DNA, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της βιομηχανοποίησης.
Σήμερα, μπορεί καθένας να αποκρυπτογραφήσει το γενετικό του υλικό με 1.000 δολάρια και όχι με 100 εκατ. δολάρια που κόστιζε πριν από 10 χρόνια. Αυτό το άνοιγμα στον γενετικό κόσμο θα δώσει την πρόσβαση σε μια πρωτοφανή γνώση για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο αφανισμός του καρκίνου, η πρόληψη ασθενειών και η επινόηση των κατάλληλων θεραπευτικών μεθόδων – αυτό είναι το μέλλον που υπόσχεται η γενετική βιομηχανία. Και σίγουρα πρόκειται περισσότερο για βιομηχανία και λιγότερο για επιστήμη. Ο Τζέι Φλάτλεϊ, ο πατέρας του Illumina, δεν
ονειρεύεται ένα Νομπέλ, αλλά μια περιουσία. Και το πετυχαίνει: η εταιρεία του αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα 33 εκατ. ευρώ.
Ολη αυτή η ιστορία είναι τέκνο της πληροφορικής επανάστασης. Παρότι το 1953, όταν ο Γουάτσον και ο Κρικ αποκάλυψαν τη δομή του DNA δεν είχαν καν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μισό αιώνα αργότερα η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού χρωστάει τα πάντα στους υπολογιστές.
Η απότομη πτώση του κόστους και η ακόμη πιο ραγδαία αύξηση της αποδοτικότητας δεν θα γίνονταν ποτέ πραγματικότητα αν δεν υπήρχαν οι ανυπέρβλητες δυνατότητες ανάλυσης και χωρητικότητας
ενός υπολογιστή.
Οταν ο ψηφιακός τυφώνας – αυτός που εξόπλισε εκατομμύρια ανθρώπους με μικρές συσκευές επικοινωνίας πολύ πιο προηγμένες από εκείνες που διέθετε ο πρώτος αστροναύτης που πάτησε στη Σελήνη – συναντά τη βιολογία και την ιατρική, τότε και το παρόν συναντά το μέλλον. Οι ανα-
λύσεις του γενετικού υλικού εκατομμυρίων ανθρώπων θα ανοίξουν τον δρόμο τόσο για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων της εξάπλωσης μιας αρρώστιας όσο και για την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας. Η ιατρική θα είναι ταυτοχρόνως προφητική και εξατομικευμένη.
Η ιστορία αυτή είναι επίσης πολύ «αμερικανική», όπως και κάθε άλλη που προκύπτει από τις νέες τεχνολογίες των πληροφοριών.
Παρά την αντίσταση της Ευρώπης και την ανταγωνιστικότητα της Ασίας, οι δεκαετίες του μέλλοντος προβλέπονται και αυτές αρκετά «αμερικανικές». Είναι και αυτή μια απόσταση που χωρίζει το Κονακρί από το Σαν Ντιέγκο