Εικόνες ντροπής στο κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

nomiki1-uoa
Η έλλειψη σύμβασης για την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με τη διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας λόγω της διαθεσιμότητας, έχουν οδηγήσει το κτίριο της Νομικής στα πρόθυρα της εξαθλίωσης..

Η κραυγή μιας φοιτήτριας τάραξε τη σιγή που επικρατούσε χθες στην αίθουσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, την ώρα που οι φοιτητές έδιναν εξετάσεις. Η φοιτήτρια είχε δει μία κατσαρίδα να σουλατσάρει πάνω στο έδρανο. Το αρχικό ξάφνιασμα του καθηγητή και των άλλων φοιτητών από την κραυγή μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε γέλιο, όμως το περιστατικό αφήνει πικρή γεύση για την κατάντια του κτιρίου της Νομικής.

Ειδικότερα, στην περίοδο της μεταπολίτευσης το εμβληματικό κτίριο της οδού Σόλωνος είχε καταντήσει ερείπιο, «η ντροπή του κέντρου», όπως τόνισε χθες στην «Κ» καθηγητής με έδρα στο κτίριο. Οι τοίχοι του είχαν γεμίσει συνθήματα και αφίσες όλων των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ το γερασμένο κτίριο είχε αρχίσει να δείχνει τις ρυτίδες του. Χαρακτηριστικά ήταν τα αστεία που γίνονταν για τους τρόπους που μπορούσαν να περάσουν, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, «σκονάκια» μέσα στις αίθουσες από συγκεκριμένα σημεία του ξύλινου πατώματος που είχαν σαπίσει…

Η παλαιά πτέρυγα της Νομικής Σχολής Αθηνών κτίστηκε τη δεκαετία μεταξύ 1930 και 1940, ενώ η δεύτερη πτέρυγα κτίστηκε τη δεκαετία μεταξύ 1960 και 1970. Η ανακαίνιση του κτιρίου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και ολοκληρώθηκε μία δεκαετία μετά. Στις 30 Ιανουαρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης δεύτερης πτέρυγας της Νομικής Σχολής, που ήταν στην ουσία το πρώτο τμήμα της ριζικής ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου. Στη δεύτερη φάση ακολούθησε η ανακαίνιση της πρώτης πτέρυγας της Νομικής, με την πρόσοψή της στην οδό Σόλωνος.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού φύλαξης, σε συνδυασμό με την ανικανότητα των κοσμητόρων που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη και τη συντήρηση του κτιρίου, είχαν ως αποτέλεσμα γρήγορα να προκληθούν φθορές, σπασίματα και κλοπές μηχανημάτων εξοπλισμού. Ενδεικτικά, ο ισόγειος χώρος, που παλαιότερα νοικιαζόταν με μειοδοτικό διαγωνισμό για καφετέρια, εδώ και δύο χρόνια είναι κατειλημμένος από ομάδα φοιτητών.

Το τελικό χτύπημα, όμως, φαίνεται ότι ήλθε φέτος. Η έλλειψη σύμβασης για την καθαριότητα του ΕΚΠΑ –οξύτατα προβλήματα αντιμετώπισε και η Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη– μαζί με τη διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας λόγω της διαθεσιμότητας έχουν οδηγήσει το κτίριο στα πρόθυμα της εξαθλίωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ /εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σκέψη στο “Εικόνες ντροπής στο κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος

  1. Αυτές τις άθλιες εγκατάσεις αντικρίζουν εδώ και πολλά χρόνια φοιτητές που έχυσαν αίμα για να περάσουν… Φέτος η βάση ήταν 18.714μόρια. Αξίζει άραγε αυτή η τεράστια προσπάθεια χιλιάδων μαθητών για να εισαχθούν σε σχολές με άθλιες υποδομές;

Σχολιάστε

8 + 5 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here