Έρχονται πρόστιμα για τα ιδιωτικά κολέγια
Τρίτη καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ , www.tanea.gr: Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Τρίτωσαν οι ευρωκαταδίκες της χώρας μας για τα κολέγια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη Παρασκευή, για τρίτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο και μάλιστα με διαδικασία- εξπρές, την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση των κολεγίων.
Η χώρα μας απειλείται πλέον με υψηλά πρόστιμα για κάθε ημέρα που καθυστερεί να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προετοιμάζει ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους περίπου 40 ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με διάφορα πανεπιστήμια (κυρίως βρετανικά και γαλλικά) και αναμένεται να το δημοσιοποιήσει εντός του Ιουλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα θα λειτουργούν ευρωπαϊκά «ιδιωτικά πανεπιστήμια», παρά τη γνωστή συνταγματική απαγόρευση, η οποία για το ευρωδικαστήριο δεν εμποδίζει τη λειτουργία των κολεγίων, επειδή δεν θεωρούνται ελληνικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις αλλά ιδρύματα που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα των κρατών όπου εδρεύουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει επί της ουσίας την ποιότητα των σπουδών στις επιχειρήσεις του είδους, αφού αρμόδια είναι και πάλι τα ξένα πανεπιστήμια…
Όπως είναι επόμενο, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, τα οποία τάσσονται εναντίον της αναγνώρισης των κολεγίων, αλλά και νέες πολιτικές διαμάχες για τον δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν αντίθεση στην αδειοδότηση των κολεγίων, οι διαδικασίες για την οποία ξεκίνησαν ήδη.
Διαδικασία- εξπρές
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του (C-465/08) καταδίκασε την Ελλάδα επειδή ακόμα δεν έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την προηγούμενη απόφασή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραπομπή της χώρας μας είχε γίνει μόλις πριν από 8 μήνες. Η ταχύτητα της διαδικασίας από την παραπομπή μέχρι την καταδίκη, καταδεικνύει και το ενδιαφέρον της Κομισιόν για το ζήτημα. Είναι μάλιστα η τρίτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα κολέγια. Η πρώτη εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα διπλώματα διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικότερα των μηχανικών, τα οποία χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους- μέλους στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης (φραντσάιζ) που έχουν διάφορα ξένα πανεπιστήμια με ελληνικά κολέγια. Η δεύτερη εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έκρινε ότι πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και αν δεν τα θεωρούμε εκπαιδευτήρια, αλλά επιχειρήσεις.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25.000 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Ανοίγει ο δρόμος για το Δημόσιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ, www.tanea.gr : Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων αφορά περισσότερους από 25.000 αποφοίτους και πάνω από 3.000- 4.000 σπουδαστές των επιχειρήσεων αυτών.
Συγκεκριμένα, για όσους εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν δίπλωμα κολεγίου που εμπίπτει στις διατάξεις αναγνώρισης, η υπηρεσία τους θα οφείλει να επιτρέπει τις μετατάξεις σε θέσεις κλάδου ανώτερης κατηγορίας. Επίσης, οι απόφοιτοι κολεγίων θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο, ενώ το ΤΕΕ και άλλοι επαγγελματικοί σύλλογοι (π.χ. Δικηγορικοί) δεν θα μπορούν να αρνούνται την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στα μητρώα τους. Η χώρα μας πάντως διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. πρόσθετες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα κ.ά.) σε όσους αποφοίτους κολεγίων έχουν κάνει σπουδές μικρότερες από τις αντίστοιχες στα ελληνικά ΑΕΙ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.