Βιογραφικό : Πώς να ξεχωρίσετε από το πλήθος

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Online CV – Πώς να ξεχωρίσετε από το πλήθος
* Της Έλενας Σαραντίδη, Υπεύθυνη Πωλήσεων Διαδικτυακών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναζητούν και προσεγγίζουν υποψηφίους μέσω των social media, και κυρίως μέσω του LinkedIn που αποτελεί μια πλατφόρμα σύνδεσης των εργαζομένων με τις εταιρείες.

Είναι απολύτως απαραίτητο για κάθε επαγγελματία που αναζητά σήμερα το επόμενο επαγγελματικό του βήμα να έχει ένα πλήρως ενημερωμένο προφίλ στο LinkedIn. Τι μπορεί να κερδίσει όμως από αυτό ένας επαγγελματίας; Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα “online cv” είναι ο ταχύτερος και ο πιο άμεσος τρόπος να παρουσιάσουμε σε πραγματικό χρόνο το βιογραφικό και την εμπειρία μας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εργοδότες να μας «ξεχωρίσουν» μέσα από πλήθος υποψηφίων.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες «κατευθυντήριες γραμμές» τις οποίες θα ήταν καλό να ακολουθεί ένας υποψήφιος προκειμένου το προφίλ του στο LinkedIn να είναι εύκολα «ανιχνεύσιμο» από τους πιθανούς εργοδότες.

Summary

Η περίληψη είναι το πιο εμφανές σημείο ενός προφίλ στο LinkedIn και το πρώτο στο οποίο θα εστιάσει ο εργοδότης. Συνεπώς θα πρέπει να περιγράφετε ποιος είστε, με κατανοητό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργοδότες μιλούν τη δική τους γλώσσα. Το κείμενο λοιπόν πρέπει να είναι σαφές, να τραβάει την προσοχή και να μπορεί κάποιος να το διαβάσει γρήγορα. Χρειάζεται στην περίληψη να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις-κλειδιά (keywords) οι οποίες τους διευκολύνουν να σας αναζητήσουν στο LinkedIn,να κατανοήσουν την εμπειρία σας και να την ταιριάξουν με τις θέσεις εργασίας τους. Βοηθούν ταυτόχρονα και εσάς ναδείτε σχετικές αγγελίες εταιρειών που σας ενδιαφέρουν ή ακόμα και προφίλ άλλων ατόμων στο LinkedIn με παρόμοια εργασιακή εμπειρία.

Profile Picture & Headline

Για να κάνετε μια καλή και θετική πρώτη εντύπωση, χρησιμοποιήστε μια αντιπροσωπευτική αλλά επαγγελματική φωτογραφία. Η επικεφαλίδα, ακριβώς κάτω από το όνομά σας, πρέπει να αποτυπώνει το ρόλο σας, τον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεστε ως επαγγελματίες. Σε αυτό το σημείο σκεφτείτε σε ποιους απευθύνεστε και κάντε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο το ρόλο σας, με λέξεις-κλειδιά που θα βοηθήσουν στην επιτυχή αναζήτηση του προφίλ σας από τους εργοδότες. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει “Project Manager” θα πρέπει να είναι σαφές από τον τίτλο το είδος των project που αναλαμβάνει π.χ. “Software Development Project Manager”.

Contact Info

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας στο προφίλ σας, τουλάχιστον εκείνα που θέλετε να μοιραστείτε με το γενικό κοινό. Θα είναι πιο εύκολο για ένα πιθανό εργοδότη να σας καλέσει αμέσως, ή ακόμα και να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω e-mail.

Experience

Δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε όλη σας την εμπειρία με κάθε λεπτομέρεια, συνεπώς πριν ξεκινήσετε να γράφετε πληροφορίες σχετικά με την εργασιακή σας εμπειρία, συμπληρώστε ότι είναι σημαντικό. Χρησιμοποιήστε 2 ή 3 προτάσεις για να δώσετε σε αυτόν που βλέπει το προφίλ σας μια γενική εικόνα για την εργασία σας, και αν η εταιρεία σας είναι στο LinkedIn χρησιμοποιήστε το logo τους καθώς και μια σύντομη περιγραφή. Είναι σημαντικό να συνδέσετε τις αρμοδιότητες σας με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα και επιτεύγματα. Για να βοηθήσετε στην ανάγνωση του κειμένου χρησιμοποιήστε bullets και εμπλουτίστε με λέξεις-κλειδιά την εργασιακή σας εμπειρία.

Recommendations

Οι συστάσεις αποτελούν μια πολύ ισχυρή ένδειξη της εργασίας σας και μια σύντομη αξιολόγηση από ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί σας. Είναι ένας άμεσος τρόπος να συλλέξει κάποιος χρήσιμες πληροφορίες για την επαγγελματική σας προσωπικότητα που δύσκολα αποτυπώνονται στις αρμοδιότητές σας.

Skills & Endorsements

Οι δεξιότητες είναι σημαντικό χαρακτηριστικό για την αναζήτηση στο LinkedIn από την πλευρά των εργοδοτών. Συνεπώς σκεφτείτε ότι έτσι βοηθάτε στην προβολή του προφίλ σας σε εκείνους που ψάχνουν για επαγγελματίες με δεξιότητες όπως οι δικές σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον έλεγχο στις δεξιότητες που θα εμφανίζονται, δίνοντας προτεραιότητα σε κάποιες συναφείς με το είδος της εργασίας και δεχτείτε τα endorsements που πραγματικά σας χαρακτηρίζουν.

Projects – Certifications

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αναδείξετε το πραγματικό περιεχόμενο της εργασίας σας, καθώς και τις πιστοποιήσεις που σας διαφοροποιούν από άλλους υποψηφίους με αντίστοιχη εμπειρία.

Languages & Education

Εκτός από το πρακτικό μέρος που αφορά στην ανάδειξη του ακαδημαϊκού σας προφίλ στους εργοδότες, δίνετε και την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες με εσάς να συνδεθούν μαζί σας.

Volunteering & causes

Ο εθελοντισμός εμπεριέχει το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Δείξτε στους άλλους τα πιστεύω και την ανθρώπινη πλευρά σας καθώς αποτελούν σημαντικά στοιχεία και της επαγγελματικής σας προσωπικότητας. Πολύ πιθανό με αυτούς τους ανθρώπους να μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες ή το ίδιο πάθος.

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλου τύπου δίκτυο, έτσι και στο LinkedIn, για να μπορέσετε να το αναπτύξετε πρέπει να δηλώνετε την παρουσία σας σε τακτική βάση. Μοιραστείτε απόψεις, καινοτόμες ιδέες, ενδιαφέροντα άρθρα και περιεχόμενο με το δίκτυο των επαφών σας, κάντε «join» σε ομάδες που σας ενδιαφέρουν προσωπικά και επαγγελματικά, δεχτείτε και κάντε endorsements σε άλλους, λάβετε μέρος σε ομαδικές συζητήσεις των ομάδων στις οποίες ανήκετε και διευρύνετε το δίκτυό σας με καινούργιες επαφές. Η ουσιαστική ενασχόληση με το δίκτυό σας είναι που θα ανταμείψει τελικά τις προσπάθειές σας στην αναζήτηση εργασίας.

 

πηγή

Σχολιάστε

sixteen + nine =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here