Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2015

Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2015

Το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2015 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζάκη σε αναγνώριση του διδακτικού του έργου σε προπτυχιακό επίπεδο.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την τελετή απονομής των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (4 Δεκεμβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων).

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Καλαϊτζάκη.

Ο Κώστας Καλαϊτζάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Το 1977 πήρε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου – Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1983 το Διδακτορικό του Δίπλωμα από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης με τίτλο «Βελτιστοποίηση της Λειτουργίας Ανεμογεννητριών Διασυνδεμένων με Αυτόνομο Ηλεκτρικό Δίκτυο».

Υπηρετεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1984. Από το 2003 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, έχει υπηρετήσει σαν Adjunct Assistant Professor στο the Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ. Κατά το διάστημα 2001-2003 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 1990 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Σχολής ΗΜΜΥ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται βρίσκονται στις περιοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, διασυνδεμένα και αυτόνομα συστήματα), της εξοικονόμησης ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των ηλεκτρονικών διατάξεων ελέγχου και ισχύος, των αισθητήρων και των διατάξεων μέτρησης, των συστημάτων ελέγχου και αποφάσεων με σύγχρονες τεχνικές (ασαφής λογική, νευρωνικά δίκτυα, γενετικοί αλγόριθμοι), της εμβιομηχανικής (bioengineering) και βιοϊατρικής (biomedical).

Έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε περισσότερα από 40 ερευνητικά προγράμματα, είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος, είτε ως επιστημονικός συνεργάτης, τα περισσότερα από τα οποία είναι διεθνή και από την ΕΕ.

Έχει επιβλέψει τις Διδακτορικές Διατριβές τριών μεταπτυχιακών φοιτητών, από τους οποίους ο ένας υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή ΗΜΜΥ και οι άλλοι δύο ως Καθηγητές σε Σχολές ΤΕΙ. Επίσης έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων και Διπλωματικών Εργασιών.

Έχει 47 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 56 εργασίες κυρίως σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, είναι κριτής σε περιοδικά της IEEE και της Elsevier και έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές διεθνών Συνεδρίων.

Έχει συγγράψει, με συ-συγγραφέα τον Επίκ. Καθηγητή κ. Κουτρούλη Ευτύχη, βιβλίο με τίτλο “Ηλεκτρικές Μετρήσεις και Αισθητήρες – Αρχές Λειτουργίας και Σχεδιασμός των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Μέτρησης”, που διανέμεται ως Πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επίσης, έχει συγγράψει κεφάλαια σε δύο διεθνή βιβλία. Το δημοσιευμένο έργο του, σύμφωνα με την υπηρεσία Google Scholar, έχει λάβει περισσότερες από 4.200 ετεροαναφορές.