10 λόγοι για να μην σπουδάσει κανείς Ιατρική

Αυτοί είναι οι 10 λόγοι για να μην σπουδάσει κανείς Ιατρική:

1.Το 27,5% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών -του μεγαλύτερου της χώρας- είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν το τρέχον διάστημα οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.
2.Περισσότεροι από 7.300 γιατροί έχουν βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό χωρίς επιστροφή στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 5.400 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Σημειωτέον δε, ότι έως το 2009 βαλίτσες ετοίμαζαν οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών. Από το 2010 και μετά όμως, τα βιογραφικά τους… ξαναγράφουν και οι ειδικευμένοι, αναζητώντας εργασία εκτός Ελλάδας.
3.Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Η γεωγραφική… ανατομία δε του ιατρικού πληθυσμού δείχνει μία ακόμη παθογένεια που (επίσης) δεν οφείλεται στην κρίση: Ενας στους πέντε γιατρούς βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Αττικής.
4.Αντιστρόφως ανάλογα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Κάπως έτσι, οι ειδικευόμενοι «καίγονται» κατά την εκπαίδευση τους, καθώς αντί να δίνουν έμφαση στο επιστημονικό έργο αναγκάζονται να παίρνουν αίμα ή πίεση και να εκτελούν ακόμη και χρέη τραυματιοφορέα.
5.Το ΕΣΥ μετατρέπεται σε… απέραντο γηροκομείο. Επίσημη καταγραφή δεν είναι διαθέσιμη αλλά το παράδειγμα των θωρακοχειρουργών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποτελεί τον κανόνα. Το 10% των ειδικευμένων είναι άνω των 45 ετών, το 27% άνω των 50 ετών και το 15% άνω των 60 ετών. Σημειωτέον δε, ότι τα κενά λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπληρώνονται, αφού το Μνημόνιο έχει παγώσει τις προσλήψεις.
6.Στα αζήτητα βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 θέσεις ειδικευόμενων με συνέπεια το γερασμένο ΕΣΥ να μην τροφοδοτείται με νέο αίμα. Η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια ωθεί τους απόφοιτους Ιατρικής στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και μελλοντική εργασία. Στο μεταξύ, σε αρκετές κλινικές οι βάρδιες και οι εφημερίες βγαίνουν μετά βίας, δεδομένης και της μαζικής συνταξιοδότησης.
7.Η «κόκκινη κάρτα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ωράριο των γιατρών στην Ελλάδα, ήρθε να υπογραμμίσει τις στρεβλώσεις του συστήματος. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ένοχο, ύστερα από καταγγελίες ελλήνων γιατρών ότι υποχρεώνονται να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 93 ώρες. Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα του ΕΣΥ; Σε 30 και πλέον ώρες σερί αϋπνίας…
8.Οι περικοπές στις αμοιβές κάνει συχνά τους νέους γιατρούς να μετανιώνουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Παράδειγμα ένα: οι ειδικευόμενοι αμείβονται με μόλις 2,5 ευρώ καθαρά για κάθε ώρα εφημερίας.
9.Παράδειγμα δύο: οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αμείβονται με 6,5 ευρώ καθαρά για κάθε ιατρική εξέταση ασφαλισμένου. Αντίστοιχα στα ιδιωτικά νοσοκομεία ο μέσος μισθός για ένα νέο γιατρό είναι 700 ευρώ για 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
10.Ο εννιάλογος που προηγήθηκε εξηγεί τη… διάγνωση των ειδικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ότι ένας στους τέσσερις γιατρούς και ένας στους τρεις ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση. Η χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών, τα ιατρικά λάθη και η κατάθλιψη είναι μόνον μερικά από τα συμπτώματα των γιατρών σε απόγνωση.

πηγή

Προσθήκες του διαχειριστή :

iatriki1415

anaergia-ptyx-enet

 

Αναμονή στις Ιατρικές Ειδικότητες
Αναμονή στις Ιατρικές Ειδικότητες

Εγώ, κόντρα στα παραπάνω στοιχεία, θα σπούδαζα  σήμερα ιατρική. Το να κάνεις καλά έναν άνθρωπο είναι ανεκτίμητης αξίας! Σε όλες τις χώρες του κόσμου θα βρεις δουλειά που θα σου εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Η γιατρός στο παρακάτω video λέει τα πράγματα με το όνομά τους.