Το μέλλον της αγοράς εργασίας: επαγγέλματα και δεξιότητες

25 Ιανουαρίου 2017
Το Κέντρο Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει την έκδοση του βιβλίου «Το μέλλον της αγοράς εργασίας: επαγγέλματα και δεξιότητες» της Δρ. Δέσποινας Σιδηροπούλου Δημακάκου, καθηγήτριας Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτριας καθηγήτριας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο παρόν βιβλίο καταβάλλεται μια προσπάθεια καταγραφής των επαγγελματικών ομάδων που διαφαίνεται, με βάση τα αποτελέσματα σύγχρονων μελετών, ότι θα προσφέρουν θέσεις επαγγελματικής απασχόλησης στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, συζητείται το θέμα των δεξιοτήτων τις οποίες είναι αναγκαίο να αναπτύξουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Στο βιβλίο καταγράφονται και αναλύονται εννέα μεγάλοι επαγγελματικοί τομείς, οι οποίοι προβλέπεται ότι θα προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης στο μέλλον όπως, π.χ. Υγεία και κοινωνική φροντίδα, Νέες τεχνολογίες και πληροφορική, Ρομποτική, Μάρκετινγκ, Λογιστικές Υπηρεσίες και άλλα. Το βιβλίο βασίσθηκε στις ομιλίες της συγγραφέως προς την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, την άνοιξη του 2015, μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το βιβλίο θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τους μαθητές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στο στάδιο της λήψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων, όσο και για τους γονείς τους. Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής αγωγής πιστεύουμε ότι θα βρουν στο βιβλίο χρήσιμες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πληροφόρησης στους μαθητές τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο εδώ.