Είναι γεγονός πως το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι δύσκολο σήμερα. Επηρεασμένοι από τη δυσκολία αυτή και έχοντας στο περιβάλλον τους πολλά ατυχή παραδείγματα, πολλοί έφηβοι και γονείς αναζητούν επαγγέλματα “με αποκατάσταση” .
Όταν με ρωτούν με αγωνία ποια είναι τα επαγγέλματα αυτά, απαντώ πως δε γνωρίζω, όπως νομίζω πως δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας. Η κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι τόσο ασταθής ώστε, ακόμη και αν ένα επάγγελμα φαίνεται να έχει αποκατάσταση σήμερα, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβαίνει αύριο. Εξαίρεση στον κανόνα οι στρατιωτικές σχολές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ειδικές συνθήκες σπουδών και εργασίας και κατά συνέπεια ταιριάζουν σε πολύ λίγα άτομα.
Υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι για να μην επιλέξει ένας νέος σπουδές μόνο με βάση το κριτήριο της επαγγελματικής αποκατάστασης. Αν το επάγγελμα δεν ταιριάζει στην προσωπικότητα, στα ενδιαφέροντα και στις αξίες του, τότε ακόμη και ο πιο επιμελής φοιτητής και συνεπής εργαζόμενος δε θα εμβαθύνει ιδιαίτερα, δε θα το αντιμετωπίσει με ενθουσιασμό και ως αποτέλεσμα δε θα διακριθεί. Ακόμη όμως κι αν η συνέπεια καλύψει την έλλειψη ενθουσιασμού, σ’ ένα επάγγελμα που δεν του ταιριάζει κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος. Αντίθετα, σ’ ένα επάγγελμα που του ταιριάζει ο εργαζόμενος θα είναι δημιουργικός και ευτυχισμένος, οπότε και θα έχει μεγάλες πιθανότητες να διακριθεί. Ακόμη και σ’ ένα επάγγελμα με περιορισμένη αποκατάσταση, ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος γι’ αυτό θα είναι από τους λίγους που θα σταδιοδρομήσουν. Είναι δε πολύ πιθανό και να “δημιουργήσει” για τον εαυτό του μια θέση στην αγορά εργασίας, δηλαδή να ασχοληθεί με μια πρωτότυπη εφαρμογή του επαγγέλματος του που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
Απόσπασμα από το βιβλίο ” Επιλέγω σωστά τι θα σπουδάσω;” της Κατερίνας Τριανταφύλλου