Το Cedefop έχει πρόσφατα δημοσιεύσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού για συγκεκριμένα επαγγέλματα στην Ευρώπη.
Χάριν στο νέο εργαλείο – το Πανόραμα Δεξιοτήτων – το Cedefop έχει προσδιορίσει τα πέντε κορυφαία επαγγέλματα στην Ευρώπη, για τα οποία δεν υπάρχει επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό στην αγορά εργασίας.
Ο Οργανισμός ενημερώνει σχετικά με τις αιτίες αυτού του φαινομένου.
Τα πέντε κορυφαία επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι τα ακόλουθα: επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT), επαγγελματίες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), γιατροί, νοσοκόμοι/μαίες και εκπαιδευτικοί.
Παρόλο που οι πληροφορίες αφορούν γενικά σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις οι ελλείψεις σε καταρτισμένο προσωπικό ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ενώ οι επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας είναι δυσεύρετοι στο Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ισπανία, εντούτοις στην Φινλανδία δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια ανάγκη. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις επαγγελμάτων κατά χώρα. Για παράδειγμα, στην Εσθονία και τη Γαλλία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για νομικούς, ενώ στην Ιρλανδία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομολόγους.
Το Cedefop αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως αυτά τα επαγγέλματα να είναι περιζήτητα. Για παράδειγμα η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, καθώς και επαγγελματίες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον μη επαρκή αριθμό τελειόφοιτων σε αυτούς τους τομείς.
Επιπρόσθετα, αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη, βιώνουν αυτό που λέμε “ξηρασία μυαλών», καθώς οι επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, καθώς και οι επαγγελματίες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για να βρουν καλύτερες προοπτικές εργασίας.
Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης αποτελεί έναν άλλο λόγο για τον οποίο παρατηρείται αυτή η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά για επαγγέλματα που ανήκουν στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτοί οι τομείς παρουσιάζουν δυσκολίες στη συμπλήρωση των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την αφυπηρέτηση αυτών των επαγγελματιών.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Cedefop, οι εργασιακές συνθήκες και η «φήμη» συγκεκριμένων επαγγελμάτων, επίσης διαδραματίζουν σημαντικό παράγοντα για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας συχνά χρειάζεται να εργάζονται βράδια και Σαββατοκύριακα και σε πολλές χώρες το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν αμείβεται καλά και δε θεωρείται ένα επάγγελμα με «γόητρο».
Διαβάστε περισσότερα στο νέο ενημερωτικό δελτίο του Cedefop: Skill shortage and surplus occupations in Europe.
Source: Cedefop