Τα ρομπότ δεν απειλούν τη ζωή σου, απειλούν τη δουλειά σου

Τα ρομπότ δεν απειλούν τη ζωή σου, απειλούν τη δουλειά σου
22/12/2017 8:13 ΜΜ.
Όποιος ανησυχεί για τους Terminators και RoboCop σημαίνει ότι δεν βλέπει τον πραγματικό κίνδυνο.

Είναι γελοίο να φοβάται κανείς μια ενδεχόμενη εξέγερση των ρομπότ. Προφανώς υπάρχουν κάποια που θεωρητικά είναι σκεπτόμενα, όμως, κοροϊδεύετε τον ίδιο σας τον εαυτό αν πιστεύετε ότι είμαστε προ των πυλών να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικά σκεπτόμενο ρομπότ. Το γεγονός ότι το έξυπνο ηχείο της Amazon μπορεί να ρυθμίσει έναν χρονοδιακόπτη, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να “σκέφτεται”.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τα ρομπότ παίρνουν θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, όπου εμπλέκεται η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα ρομπότ θέλουν τη δουλειά σας. Οι εργοδότες τα θέλουν επειδή με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν χρήματα, ειδικά όταν πρόκειται για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πράγματι, ορισμένες ρομποτικές λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν τη ζωή μας, ωστόσο οι περισσότερες έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία. Όταν ήμουν νέος, δούλευα σε γραμμές συναρμολόγησης. Η αμοιβή ήταν μεγάλη, αλλά όλοι πιστεύαμε ότι κάποια μέρα οι μηχανές θα αναλάμβαναν τη δουλειά μας.

Όταν τελείωνα το Δημοτικό, θυμάμαι να μου λένε ότι κάποια μέρα όλη η κοπιαστική εργασία θα αντικατασταθεί από έξυπνα ρομπότ που θα μας απελευθερώσουν από τον μόχθο. Με κάποια ουτοπική έννοια, ο πλούτος που θα δημιουργούνταν από το νέο σύστημα που θα λειτουργούσε με ρομπότ θα μοιραζόταν και θα μπορούσαμε όλοι να πλουτίσουμε και να απασχολούμε με κάτι άλλο τον χρόνο μας, όπως να βλέπουμε τηλεόραση όλη τη μέρα.

Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Το πραγματικό μοντέλο είναι αρκετά διαφορετικό. Το χειρότερο σενάριο είναι ένας τύπος με πολλά χρήματα ή μεγάλη χρηματοδότηση να αγοράσει 100 ρομπότ για να φτιάξει ένα φτηνό widget. Το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που παράγουν τα άλλα εργοστάσια, κι έτσι όλα τους θα ξεμείνουν από δουλειά και θα βγουν από το παιχνίδι, αφήνοντας τον επιχειρηματία και τα ρομπότ του να μονοπωλούν τα widgets. Η κατάληξη είναι να βγάζει δισεκατομμύρια, να έχει ξεκάνει τον ανταγωνισμό και να κρατά τα χρήματα για τον εαυτό του.

Αν μπείτε στον κόπο και ρωτήσετε πώς μπορεί αυτό το μοντέλο να είναι ωφέλιμο για την κοινωνία, η απάντηση που θα λάβετε είναι ότι έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και ότι πρέπει να το αποδεχτείτε, παλιοκομμουνιστές!

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που πρεσβεύουν τα παραπάνω συχνά εξωθούν τους άλλους για να “βρούνε μια δουλειά”, λες και δεν είναι εμφανώς όλο και λιγότερες οι πραγματικές θέσεις εργασίας. Ακόμη και η επισκευή των ρομπότ θα γίνεται σε κάποιο σημείο από ρομπότ.

Τελικά, οι πραγματικές θέσεις εργασίες που μπορεί να καταλάβει ένα άτομο είναι μόνο αυτές του διευθυντή και του μηχανικού. Οι διευθυντικές θέσεις όμως θα μειωθούν, καθώς θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να διευθύνει κανείς, ενώ οι θέσεις των μηχανικών θα αντικατασταθούν τελικά από την τεχνητή νοημοσύνη [AI].

Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο επείγουσα και προβληματική από τους αστυνομικούς ρομπότ που καθοδηγούνται από αλγόριθμους ή από τα δολοφονικά αυτόνομα drones. Ο φόβος ότι οι μηχανές δολοφόνων εμπνευσμένων από την επιστημονική φαντασία μπορούν ανά πάσα στιγμή να στραφούν εναντίον μας είναι τουλάχιστον φαιδρός. Αγνοεί την πραγματική απειλή για την οικονομία και την κοινωνία: την εκτόπιση του εργατικού δυναμικού από τα ρομπότ. Το φαινόμενο είναι ήδη σε εξέλιξη και μάλλον είναι ασταμάτητο

πηγή