Μέχρι και 800 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω ρομπότ ως το 2030

Έρευνα: Μέχρι και 800 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω ρομπότ ως το 2030
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 19:55

Μέχρι και 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χάσουν τις δουλειές τους ως το 2030 και θα αντικατασταθούν από ρομπότ/ εφαρμογές αυτοματισμού, σύμφωνα με έρευνα του McKinsey Global Institute.
Η μελέτη ασχολήθηκε με 46 χώρες και 800 επαγγέλματα, και, βάσει των συμπερασμάτων της, η «επέλαση των ρομπότ» θα επηρεάσει μέχρι και το 1/5 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Όσον αφορά σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, το 1/3 των εργατικού δυναμικού ενδεχομένως να χρειαστεί επανεκπαίδευση για άλλες δουλειές. Σκληρότερα θα πληγούν οι χειριστές μηχανημάτων και αυτοί που δουλεύουν στον τομέα των τροφίμων. Αξιοσημείωτο είναι το ότι, βάσει της μελέτης, οι πιο φτωχές χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερα χρήματα να επενδύσουν σε αυτοματισμούς, θα επηρεαστούν λιγότερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην Ινδία μόλις το 9% των θέσεων εργασίας θα αντικατασταθούν από αναδυόμενες τεχνολογίες.
Όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου, επαγγέλματα όπως οι μεσίτες, οι βοηθοί/ γραμματείς δικηγόρων, οι λογιστές και κάποια είδη προσωπικού γραφείου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αυτοματοποίηση. Την ίδια στιγμή, επαγγέλματα που απαιτούν αλληλεπίδραση με ανθρώπους, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι και οι μπάρμεν θεωρούνται πιο «ανθεκτικά» απέναντι στα ρομπότ.
Μεταξύ των άλλων ενδιαφερόντων συμπερασμάτων της έρευνας περιλαμβάνεται το ότι εξειδικευμένες δουλειές χαμηλότερων μισθών (κηπουροί, υδραυλικοί κ.α.) θα επηρεαστούν επίσης λιγότερο. Την ίδια στιγμή, στις ανεπτυγμένες χώρες θα αυξηθεί η ανάγκη για μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς θα μειώνονται οι δουλειές για τις οποίες αρκούν χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης.
Στις ΗΠΑ και μόνο, αναμένεται να χαθούν από 39 μέχρι 73 εκατομμύρια δουλειές ως το 2030, αλλά περίπου 20 εκατομμύρια από αυτούς τους εργαζομένους ενδεχομένως να μπορέσουν να βρουν εύκολα δουλειά σε άλλες βιομηχανίες. Γενικότερα, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο κόσμος θα δει ένα επίπεδο μετάβασης επιπέδου αντίστοιχου αυτού των αρχών του 20ού αιώνα, όταν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας πέρασε από τη γεωργία στη βιομηχανία και τα εργοστάσια. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζουν πως οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν νέα είδη θέσεων εργασίας- όπως στην περίπτωση του προσωπικού υπολογιστή τη δεκαετία του 1980, που άνοιξε ολόκληρους νέους τομείς επαγγελμάτων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ερευνητές συνιστούν στις κυβερνήσεις να καταρτίσουν και θέσουν σε εφαρμογή σχέδια επανεκπαίδευσης των πολιτών τους.

πηγή

Προσθήκη του διαχειριστή: Η πλήρης μελέτη της McKinsey εδώ

Στη σελίδα του άρθρου υπάρχει και το παρακάτω video: