Τα στατιστικά προτιμήσεων διαψεύδουν τον κ. Γαβρόγλου

Ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» την 27-3-2018 είπε μεταξύ άλλων: «ξέρετε ότι πάρα πολλά παιδιά μπαίνουν σε τμήματα που είναι η 30η τους επιλογή άλλων είναι η 58η επιλογή. Αυτό δεν είναι ένα πράγμα το οποίο μπορεί να συνεχιστεί με την έννοια ότι δεν μπορεί να έχεις βάλει διάφορες επιλογές και να πας να σπουδάσεις στην 30η ή στην 55η. Να φανταστείτε ότι μόνο το 30% σπουδάζει στα τμήματα που έχει βάλει, τα 10 πρώτα τμήματα που έχει βάλει στο μηχανογραφικό. Εδώ υπάρχει μία ανωμαλία γενικότερη, υπάρχει μία … ανωμαλία σε αυτό το σύστημα». Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία του 2017, που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας,  για τις τις 6 πρώτες προτιμήσεις προκύπτει ο παρακάτω πίνακας:

Δηλαδή στα Πανεπιστήμια το 65% περνάει σε τμήμα που είχε μέσα στις 6 πρώτες επιλογές του και στα ΤΕΙ  το 27%  περνάει σε τμήμα που είχε μέσα στις 6 πρώτες επιλογές του. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν πλήρως τον κ. Γαβρόγλου!

Οι προτιμήσεις ανά τμήμα εδώ : https://sep4u.gr/sxoles/graphp.php?k=(ΚΩΔ) π.χ. για το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοιατρική στη Λαμία: https://sep4u.gr/sxoles/graphp.php?k=369

Καλοδήμος Δημήτρης, Σύμβουλος  ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας, Διαχειριστής https://sep4u.gr  

Τελαυταία τροποποίηση 20 Φεβρουαρίου, 2020 | 1η Δημοσίευση: 25 Απριλίου, 2018