Σύγκριση βάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Τεράστιες διαφορές.

Στο 63% των συνολικών τμημάτων οι βάσεις στα ΓΕΛ ήταν υψηλότερες από τα ΕΠΑΛ

Ανά κατηγορία Ιδρύματος (ΠΑΝ, ΤΕΙ)

Σε φθίνουσα σειρά της διαφοράς

Αλφαβητικά

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το 5% των θέσεων για υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι μεγάλο. Ορίστηκε αυθαίρετα χωρίς καμία μελέτη

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται:

28-08-18 Σημαντικές επιτυχίες αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, για το Υπουργείο Παιδείας η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί από το 2015 για την ουσιαστική της αναβάθμιση.

Μια σημαντική τομή, στο πλαίσιο της στήριξης της εργασιακής και της εκπαιδευτικής  προοπτικής των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων, είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη σχολική χρονιά 2016-17.

Στο πλαίσιο αυτό από τη φετινή χροιά διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εισάγονται πλέον, εκτός από τα ΤΕΙ (στο 20% των θέσεων) και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του αριθμού των εισακτέων.

Με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2018 υπάρχουν 1887 επιτυχόντες (278 το 2017) από τα ημερήσια και 121 (16 το 2017) από τα εσπερινά ΕΠΑΛ σε πανεπιστημιακές σχολές ανάμεσα σε αυτές ιατρικές, πολυτεχνικές, οικονομικές – πληροφορικής κ.λπ.

Συνολικά το 2018 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 6.982 απόφοιτοι ΕΠΑΛ, από 6801  το 2017.

Σχόλιο του διαχειριστή: Τι εννοεί ο κ. Υπουργός όταν μιλάει για “σημαντικές επιτυχίες”;

Leave a comment

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com