Μια περιγραφή ενός γερμανικού ΑΕΙ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή τις μακρότατες συζητήσεις στην ελληνική Βουλή, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, για τη σημασία, τον σκοπό και την τήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο περιστατικό: Πριν από καιρό, ευρισκόμενος στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, θέλησα να επισκεφθώ για λίγο και τους χώρους του εκεί πανεπιστημίου, όπου τη 10ετία του ’60 έκανα ένα μέρος των σπουδών μου. Θέλησα λοιπόν να ξαναδώ, στο παλιό πια κτίριο, τους χώρους των παραδόσεων, το φοιτητικό εστιατόριο (mensa), τη βιβλιοθήκη της σχολής κ.λπ.

Πριν μπω στο κτίριο με σταμάτησε κάποιος ευγενής κύριος και με ρώτησε τι επιθυμούσα. Του εξήγησα τους λόγους της επίσκεψής μου, με κοίταξε για λίγο με συμπάθεια (είμαι ήδη 84 ετών και δεν μοιάζω με τρομοκράτη), μου ζήτησε την ταυτότητά μου, μου κάρφωσε στο στήθος μια καρτούλα «ελευθέρας» και με άφησε να περάσω μέσα.

Στους χώρους επικρατούσε απαστράπτουσα καθαριότητα, απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Πουθενά αφίσες, σκουπίδια, μπουκάλια, καφέδες και άλλα παρόμοια. Μερικοί φοιτητές κυκλοφορούσαν αθόρυβα σαν σκιές στους διαδρόμους και όλα έδειχναν ότι εκεί μέσα κάτι σοβαρό επιτελείται. Ούτε μπαχαλάκηδες, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, ρόπαλα, μολότοφ και άλλα σχετικά. Να ένας χώρος για ένα πραγματικό άσυλο, σκέφθηκα.

Γιατί πανεπιστημιακό άσυλο είναι μία από τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, που αναφέρεται στην προστασία της επιστημονικής έρευνας και στη διακίνηση των ιδεών μέσα σε αυτά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδίως σε περιόδους αντιδημοκρατικών καθεστώτων.

Αυτά γράφουν τα πιο έγκριτα λεξικά.

Γιωργος Α. Κουρμουσης

επιστολή στη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17-8-2019

Σχολιάστε

6 − three =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here