O παράλογος τρόπος υπολογισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Το άρθρο 2 του Νόμου 4777 αναφέρει:  “Η Ελάχιστη βάση εισαγωγής ( ΕΒΕ.) διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που αποφασίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.” Αυτή η ρύθμιση είναι παράλογη και δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν  . Η ΕΒΕ έπρεπε να βγαίνει ανά μάθημα και ανά Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠ). Έπρεπε να είναι ΕΒΕ σε ένα ή δύο μαθήματα όπως πρόβλεπε και ο νόμος 4186 (Αρβανιτόπουλος) που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Βάση σε ένα ή δύο μαθήματα υπάρχει άλλωστε εδώ και δεκαετίες στα τμήματα με Ειδικά Μαθήματα. Ένα παράδειγμα που δείχνει το εντελώς παράλογο της ρύθμισης: Υποψήφιος Α για τα Μαθηματικά τμήματα γράφει στις Πανελλαδικές  Γλώσσα 13 ,  Φυσική 13 , Χημεία 13  και  στα Μαθηματικά 1 (ΕΝΑ). Ο Μέσος Όρος του Α είναι 10. Υποψήφιος Β για τα Μαθηματικά τμήματα γράφει στις Πανελλαδικές  Γλώσσα 6,   Φυσική 6,  Χημεία 5 και   στα Μαθηματικά 15 . Ο Μέσος Όρος του Β είναι 8. Έστω ότι η ΕΒΕ για ΟΛΑ τα μαθήματα  του 2ου ΕΠ είναι 9.  Το Μαθηματικό Αθήνας ορίζει ΕΒΕ το 9 ή το 10. Αρα τελικά ο Υποψήφιος Α περνάει και ο Β δεν περνάει. Δηλαδή στο Μαθηματικό περνάει αυτός που γράφει 1 (ΕΝΑ) στα Μαθηματικά και δεν περνάει αυτός που γράφει 15!!!!!!! (Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι για  την ΕΒΕ  ΔΕΝ λαμβάνονται  υπόψη  κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.).
Κ. Κεραμέως οι χαμηλές βάσεις είναι συνέπεια του τεράστιου αριθμού εισακτέων. Η Ελλάδα είναι μακράν  πρώτη σε ολόκληρο το πλανήτη στο ποσοστό εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση !!! Αν μειώσετε κατά  10% τον αριθμό των εισακτέων το πρόβλημα θα λυθεί. Ο κ. Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) επιχείρησε να μειώσει τους εισακτέους όμως στην ίδια χρονιά αναγκάστηκε  να υποχωρήσει και να αυξήσει τους εισακτέους από 68330 το 2016 σε 70726 το 2017.  Τελικά το 2019 είχαμε 78335 εισακτέους που μεταφράζεται σε αύξηση εισακτέων κατά 15% από το 2015 έως το 2019.

Καλοδήμος Δημήτρης

To Υπουργείο Παιδείας αναφέρει:

Πώς θα υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;  

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου

[ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Για παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Το Υπουργείο μας έστειλε 20 σελίδες για τα ΓΕΛ και 20 σελίδες για τα ΕΠΑΛ για να μας εξηγήσει τι είναι η ΕΒΕ!