Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση.

– Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, είναι ευνόητο ότι δεν θα παραλάβουν δελτίο εξεταζομένου, αφού δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις.
– Όσοι από τους αποφοίτους υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021, αλλά τελικά δεν θα προσέλθουν φέτος σε κανένα εξεταζόμενο μάθημα,
α) δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για ανάκληση της αίτησης-δήλωσης και
β) μετά την ανακοίνωση των γραπτών βαθμολογίων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, εφόσον βεβαίως είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών.

– Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε την διάταξη για το 10 %, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 100 του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του 10%:
• ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση με ποσοστά 60%-40% (για το 1ο έτος και το 2ο έτος αντίστοιχα). Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 Α΄), διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ το 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα και το 2021 θα υποβάλουν Μηχανογραφικό για το ποσοστό του 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
• ασκείται μόνο από όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ.
• Για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία, απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.
• Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι υποψήφιοι/ες συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

3 thoughts on “Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση

  1. Καλησπέρα σας Η κόρη μου το 2020 έγραψε για ( Ανθρωπιστικες σπουδες) 1ο πεδίο 7825 μόρια και μπήκε στην Κοινωνική θεολογία και Θρησκειολογια ΕΚΠΑ. Δεν ήταν σίγουρα η πρώτη επιλογή της.(.αλλα τελειώνει το Α’ έτος ).Με το 10% σκέφτεται αν μπορεί να δηλώσει με νέο μηχανογραφικο σε άλλες σχολές( κοινωνικων σπουδών που θα την ενδιέφεραν πιο πολύ.) που έχουν περισσότερα μόρια…αλλα ο τελευταίος να έχει εισαχθει με χαμηλή βαση. 1ο ερώτημα: Πόση διαφορά “πρεπει ” να έχει σε σχέση με τα μόρια 7825… για να επιλέξει σχολη ? 2ο ερωτημα: πόσες σχολές μπορεί να επιλέξει ? 3ο ερωτημα : υπάρχουν κενές θέσεις σε κάθε σχολή για το 10% ή διαλέγω στη τύχη..? Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.