Τέλος στο (αχρείαστο) 2ο Μηχανογραφικό & στις περιορισμένες επιλογές

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 2 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο “Voucher για τους εκπαιδευτικούς, για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού” (??????????????) αναφέρεται:
“Άλλη ρύθμιση της εν λόγω τροπολογίας προβλέπει ότι, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα υποβάλλεται μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως πέρυσι. Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για δύο, κυρίως, λόγους, που επήλθαν αμφότεροι από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: αφ’ ενός, διότι το 93% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χάρη στην ΕΒΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολή ή Τμήμα μεταξύ των 10 πρώτων επιλογών τους, επομένως περιορίστηκε δραστικά η τυχαία εισαγωγή σε χαμηλής προτεραιότητας για τον υποψήφιο Σχολές ή Τμήματα. Αφ’ ετέρου, προκειμένου να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής του συστήματος καθορισμού των συντελεστών βαρύτητας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους.” Απορία : Τι σημαίνει η φράση “ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους”;
Στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται επίσης μια σημαντική ακόμα αλλαγή: Δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των τμημάτων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Ο νόμος 4777/2020  καθόριζε ότι οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ μπορούσαν να δηλώσουν μόνο το 10% των συνολικών τμημάτων του Επιστημονικού Πεδίου και των ΕΠΑΛ το 20% του Τομέα.
Η τροπολογία που έχει κατατεθεί:

Επιτέλους δύο τελείως παράλογες, άδικες και αχρείαστες ρύθμισες καταργούνται . Στηρίχτηκαν στη ΛΑΘΟΣ άποψη ότι στην Ελλάδα   περνάνε σε τμήματα που δεν ήταν στις πρώτες επιλογές τους  όταν το 2020 πέρασε στις έξι πρώτες επιλογές το 65% και το 2021  πέρασε στις έξι πρώτες επιλογέςτο 82% και στις πρώτες δέκα το 93%. 
( βλέπε σχετικό άρθρο για τα λάθη της κ. Κεραμέως εδώ )

 

Σχολιάστε

one × 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here