“Να ΜΗΝ δηλώσεις για κανέναν λόγο Οδοντιατρική”

Σήμερα βγήκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων, θέλω να απευθυνθώ στα παιδιά αυτά. Αν έχεις βγάλει μεγάλη βαθμολογία θελω να σου πω πολλά μπράβο  , το να βγάλεις μεγάλη βαθμολογία στις πανελλήνιες χρειάζεται υπερπροσπάθεια και πολλές θυσίες αυτό το βίωσες και το ξέρεις πλέον, αφιερώθηκες σε ένα στόχο και διακρίθηκες ανάμεσα σε άλλους συμμαθητές σου. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό και σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Τώρα όμως έρχεται η ώρα να εξαργυρώσεις αυτον το μεγάλο βαθμό με μια επιλογή αντάξια της πράγματι θαυμαστής διάκρισης σου. Οι πανελλήνιες ΔΕΝ είναι το πάν..Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού όμως είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ζωή ενός ανθρώπου και αυτη θα την καθορίσει σε μεγάλο βαθμό.
Θα ήθελα να πω ότι αν
1.δεν έχεις οικογενειακό υπόβαθρο με παράδοση στον οδοντιατρικό κλάδο ή
2. δεν προέρχεσαι από εύπορη οικογένεια…
Να ΜΗΝ δηλώσεις για κανέναν λόγο Οδοντιατρική.
Αν το κάνεις έχεις ήδη υπογράψει την καταδίκη σου σε μια δυστυχισμένη ζωή απο την οποία πιθανώς να μην μπορέσεις ποτέ να ξεφύγεις. Πιθανώς κάποιοι γονείς να προσπαθούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους για το τι θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό. ΜΗΝ αφήσετε τους γονείς σας να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό σας για σας. Ενδεχομένως να σας πουν ότι «εχουν την πείρα της ζωής» και ότι «εγώ ξέρω καλύτερα απο σένα». ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ και εν ανάγκη κάντε το μηχανογραφικό κρυφά από αυτούς, αν δεν το κάνετε θα το μετανιώσετε… Οπως εσείς έτσι και εγώ είχα την 5η μεγαλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλα τα σχολεία του δήμου μου εκείνη την χρονιά το 2001.. Ομως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ήρθε και ακύρωσε τα πάντα…
Η Ελλάδα έχει πάρα πολλους οδοντιάτρους , έχει την 3η χειρότερη αναλογία οδοντιάτρων/ασθενών σε όλο τον κόσμο, οι 2 χειρότερες είναι η Ουγκάντα και το Μεξικό. Ενδεχομένως κάποιοι να σου πουν ότι η υγεία ακόμα και σε περιόδους κρίσης δεν κάμπτεται γιατί όλοι έχουν ανάγκη να προσέχουν την υγεία τους. Αυτό για την οδοντιατρική δεν ισχύει, την περίοδο της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα (2011-2015) μόνο στην Αττική 800 οδοντίατροι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, πρόκειται περίπου για το 20% όλου του οδοντιατρικού δυναμικού του νομού, επίσης το 25% των οδοντιάτρων έμεινε άνεργο. Η δημιουργία ενός οδοντιατρείου είναι σαφως μια ακριβή επένδυση σε σχέση π.χ. με έναν διατροφολόγο ή έναν παθολόγο, έχει πολύ εξοπλισμό , και υπάρχουν σήμερα αυστηρές προδιαγραφές στο πως ακριβώς να είναι ο χώρος. Ομως αυτό δεν είναι το χειρότερο… το να διατηρηθεί ένα οδοντιατρείο είναι ακόμα πιο ακριβό, θα είναι μια βαριά ζημιογόνα επιχείρηση για τουλάχιστον 3 χρόνια και εν συνεχεία αν πάει καλά το πράγμα σιγά σιγα θα φτάσει σε ένα σημείο να μην βγάζει καθόλου έσοδα μεν , αλλά τουλάχιστον δεν θα εχει ζημία..και αν ολα πανε καλά πράγματι, θα αρχίσει προοδευτικά να είναι επικερδές.
Ομως ποιος θα σε στηρίξει σε αυτό το διάστημα? Είσαι σίγουρος ότι οι γονείς σου που σου συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό θα σε στηρίξουν? Μην εισαι τοσο σίγουρος, μόλις καταλάβουν το μέγεθος της επένδυσης που χρειάζεται αυτοί οι ίδιοι που σου συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό, αυτοί οι ίδιοι θα σου πουν «τωρα μπηκες στο χορο θα χορέψεις» και «δεν ξέρω τι θα κάνεις»… ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΣΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, οπως είπα ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟΥΣ.. κάνε το μηχανογραφικό σου σωστά, μήν δηλώσεις Οδοντιατρική.
Κάποιος θα πει δεν πειράζει στο εξωτερικό όμως έχει δουλειά, το πολυ να παω στο εξωτερικο ή το πολυ πολυ να προσληφθώ στο δημόσιο.. Μην ξεγελιέσαι, μην πέσεις σε αυτή την παγίδα, δες τις λίστες αναμονής Οδοντιάτρων στις Περιφέρειες για μια σύμβαση 2 χρονων μόλις τις δεις θα λάβεις γνώση. Είναι πιο εύκολο να διοριστείς σαν καθαρίστρια ή σαν “διοικητικό προσωπικό” παρά σαν οδοντίατρος. Επίσης στο εξωτερικό σαν οδοντίατρος δεν θα πέρνεις μισθο, αλλά θα πληρώνεσαι με βάσει τα δεδομένα του εκάστοτε εθνικού συστήματος υγείας, δεν είναι πάντα τόσο επικερδές όσο ακούγεται.. Επίσης ένα λάθος , μια λάθος εκτίμήση είναι αρκετό για να σου αναστείλλουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος και μετά γεια σας… Δες τις λίστες με τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε έλλειψη π.χ. στην Μεγάλη Βρετανία… ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ. Δεν θέλω να υπεσέρθω σε λεπτομέρειες αλλά για να ξεκινήσεις στο εξωτερικό σαν οδοντίατρος είναι τελοσπάντων μια μακρά και βασανιστική διαδικασία.
Εχεις ήδη διακριθεί, είσαι ένας πρωταθλητής, ένα σπάνιο άτομο, μην χαραμίσεις το ταλέντο σου και το μυαλό σου σε κάτι που θα σε καταδικάσει σε δυστυχία για μια ζωή. Δήλωσε ότι εσυ πιστεύεις ότι σου αρέσει, αγνόησε τους όλους, και ιδιαίτερα τους γονείς σου.. ΕΣΥ κουράστηκες και μόχθησες επί χρονια μέρα και νύχτα για αυτό το αποτέλεσμα, όχι ΑΥΤΟΙ… Οπως είπα εν ανάγκη κάνε κρυφά το μηχανογραφικό σου, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ και ΜΗΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ. Δεν έχω ανάγκη να σου πω ψέμματα δεν έχω κανένα συμφέρον ούτως ή άλλως εγώ φεύγω απο την χώρα για δεύτερη φορά…
Επιτρέπω σε όσους φίλους μου επιθυμούν να κάνουν share αυτή την ανάρτηση, ώστε να μην βρεθεί κανένας αριστούχος μας στα αδιέξοδα και στα μαρτύρια που βρεθήκαμε και περάσαμε και ακόμα περνάμε εμείς. Σας ευχαριστώ.