Ναυτικός για τα λεφτά ή για την αγάπη για το επάγγελμα;

Έχει γραφτεί παρά πολλές φορές ότι όταν κάποιος θέλει να γίνει ναυτικός θα πρέπει να αγαπάει το ναυτικό επάγγελμα και την θάλασσα. Είναι τελικά αλήθεια αυτό ή είναι ένας μύθος;

Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα του ναυτικού είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα που βγάζει ένα ρομαντισμό και έχει επικρατήσει ότι εάν θέλει κάποιος να το ακολουθήσει θα πρέπει σώνει και καλά να το αγαπάει και να το βάζει πάνω από όλα.

Μπορώ να πω ότι και εγώ ήμουν αυτής της άποψης. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να μπαρκάρω θεωρούσα ότι μόνο εάν το αγαπάς αυτό το επάγγελμα μπορείς να το ακολουθήσεις.

Υπήρχε τότε η νοοτροπία ότι θα πρέπει πάντα να κανείς το κάτι παρά πάνω και ότι πάντα είσαι υποχρεωμένος απέναντι στον εφοπλιστή, ενώ ταυτόχρονα δεν τολμούσες να μιλήσεις για λεφτά.

Ειδικά όταν ήμουν νέος, κυρίως δόκιμος αλλά και εν συνεχεία ανθυποπλοίαρχος, πάντα προσπαθούσα να δείξω ότι αγαπάω πολύ το επάγγελμα και ότι δεν μπαρκάρω για τα λεφτά.

Περνώντας τα χρόνια κατάλαβα επ ακριβώς την δυσκολία του επαγγέλματος και συνειδητοποίησα ότι πρώτα από όλα μπαρκάρω για τα χρήματα με σκοπό να ζήσω αξιοπρεπώς την οικογένεια μου αλλά και να έχω την δυνατότητα να πραγματοποιήσω κάποια μικρά όνειρα και για εμένα.

Σίγουρα υπάρχει κάποια αγάπη για το επάγγελμα αλλά ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι εάν κάποιος μου πρόσφερε τα ίδια λεφτά σε μια δουλειά στην στεριά δε θα το σκεφτόμουν καθόλου και θα επέλεγα την δουλειά στη στεριά.

Καλό είναι να υπάρχει και ένας ρομαντισμός αλλά είναι ακόμη καλύτερο όλοι μας να παραδεχτούμε ότι μπαρκάρουμε κυρίως για τα χρήματα και τος υψηλές απολαβές ή τουλάχιστον για τις υψηλότερες απολαβές σε σχέση με την πλειοψηφία αυτών στη στεριά.

Κανείς δεν θέλει να περνάει όλες αυτές τις κακουχίες στο καράβι και να λείπει από την οικογένεια του για 6-7 ή και παρά πάνω μήνες μόνο και μόνο επειδή του αρέσει το επάγγελμα.

Προφανώς με τα χρόνια υπάρχει και μια συνήθεια στο επάγγελμα και συνεπώς μια συμπάθεια ή αγάπη αλλά ο κυρίως στόχος παραμένει οι καλές χρηματικές απολαβές που υπάρχουν.

Δεν ξέρω, αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος να μπαρκάρει επειδή και μόνο του αρέσει το επάγγελμα. Μπορεί να του αρέσει το επάγγελμα αλλά σίγουρα ο απώτερος σκοπός είναι τα χρήματα.

Τα αναφέρω όλα αυτά επειδή ακούω και διαβάζω παρά πολλά σχόλια ότι και καλά δεν μπορεί να γίνει κάποιος ναυτικός εάν δεν αγαπάει τη θάλασσα. Σίγουρα θα πρέπει να την αγαπάει για να μπορεί να κάνει καριέρα αλλά πιστέψτε με έχω δει παρά πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν αγάπαγαν το επάγγελμα αλλά έφτασαν στις υψηλότερες θέσεις και έκαναν τεράστια καριέρα στην θάλασσα.

Θεωρώ ότι εάν κάποιος αγαπάει την θάλασσα και το επάγγελμα θα μπορούσε να τον βοηθήσει ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις κακουχίες του επαγγέλματος ευκολότερα από ένα ο οποίος κάθε μέρα βρίζει γιατί η μοίρα τον έφερε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ναυτικού.

Με τα παραπάνω δεν θέλω να πω ότι δε θα πρέπει κάποιος να αγαπάει το ναυτικό επάγγελμα, αλλά σύμφωνα με την γνώμη μου ο κυρίως λόγος που κάποιος μπαρκάρει είναι τα χρήματα.

Νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με αυτό.

Εύχομαι καλά ταξίδια σε όλους!

Παναγιώτης κ.

 

πηγή

Σχολιάστε

eleven + 9 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here