Η μεγάλη αδικία στη χορήγηση του Στεγαστικού Επιδόματος

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο (το ίδιο ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια, Νόμος 3220/2004 )  δεν δικαιούται  το Στεγαστικό Επίδομα ο φοιτητής αν οι γονείς του ή  ο ίδιος  είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών ( ιδιοχρησιμοποιουμένων  ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα  που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000)  κατοίκων,  όπως   οι  οργανισμοί  αυτοί  τοπικής   αυτοδιοίκησης   προβλέπονταν   πριν   την ισχύ του  ν.2539/1997(Α΄  244). Στο  σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200) τ.μ. δεν προσμετρώνται τα ημιτελή κτίσματα. Αυτή η ρύθμιση είναι πέρα για πέρα άδικη για τους παρακάτω λόγους:
1]Τα 200 τ.μ. έχουν άλλη αξία στη Λαμία, άλλη στη Πάτρα , άλλη στην Αθήνα, άλλη στη Μύκονο κλπ.

Το σπίτι που μένω  έχει  αντικειμενική αξία 850 ευρώ,  το πατρικό μου σε κωμόπολη  έχει αντικειμενική αξία 650 ευρώ, σε πάροδο της Γαλατσίου 1600 ευρώ, στην οδό Θεμιστοκλέους στον Πειραιά 3200 ευρώ κλπ

Τα παιδιά μου δεν θα μπορούν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα γιατί έχω  120 τ.μ. στον τόπο μόνιμης κατοικίας και 85 τ.μ. σε ημιυπόγειο στο πατρικό μου!!! Να ξαναπώ σε ημιυπόγειο!! Δηλαδή ξεπερνάω τα 200 τ.μ  προσθέτωντας τετραγωνικά δύο εντελώς διαφορετικής αξίας κτισμάτων. Μπορεί να πάρει το Στεγαστικό Επίδομα κάποιος που έχει 200τ.μ. κατοικίες στη Μύκονο, στην Εκάλη, στο Παλαιό Φάληρο κλπ και δεν μπορεί να το πάρει κάποιος με 205 τ.μ. στην επαρχία σε περιοχές με αντικειμενική αξία κάτω από 1000 ευρώ !

2]Ο νόμος εξαιρεί απο τα 200 τμ κατοικίες σε δήμους ή  κοινότητες κατω απο 3000 κατοίκους. Υπάρχουν  δήμοι ή κοινότητες  με πληθυσμό λιγότερο των  3.000 κατοίκων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα ή σε τουριστικούς προορισμούς με αντικειμενική αξία ακινήτων πολύ μεγαλύτερη από ότι σε δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων.Πχ. σε νησιά, Χαλκιδική, κλπ.

Δίκαια ρύθμιση είναι να οριστεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων. Τα τετραγωνικά μέτρα δεν λένε τίποτα και δεν είναι και δίκαιο. Για παράδειγμα για τις  γονικές παροχές έχει επιλεγεί κριτήριο για την απαλλαγή  φόρου  μεταβίβασης  η αντικειμενική αξία (800000 ευρώ) και όχι τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Επίσης για να είσαι δικαιούχος του  marketpass πρέπει  η αντικειμενική αξία των ακινήτων να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 400.000 ευρώ. Το κριτήριο των τετραγωνικών παραβιάζει δύο βασικές αρχές των Μαθηματικών: α) δεν μπορείς να προσθέσεις ανόμοια πράγματα και β) δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. 

Το ποσό του Στεγαστικού Επιδόματος είναι είναι 1500 ευρώ το χρόνο για  φοιτητή που ενοικιάζει μόνος του  και  2000 ευρώ σε φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. (ΦΕΚ Τεύχος B’ 5438/20.10.2022 )

Η μόνη δίκαιη ρύθμιση είναι με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

 

Καλοδήμος Δημήτρης  Πτυχιούχος Φυσικού Αθήνας, πρώην υπεύθυνος ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ και ΚΕΣΥ Φθιώτιδας. Διαχειριστής sites:  sep4u.gr,  ΔΔΕ Φθ/δας, ΠΔΕ Στερεάς

 

Τελαυταία τροποποίηση 25 Φεβρουαρίου, 2024 | 1η Δημοσίευση: 15 Αυγούστου, 2023

1 σκέψη στο “Η μεγάλη αδικία στη χορήγηση του Στεγαστικού Επιδόματος

  1. Εξεταστε παρακαλώ τι καθεστώς ισχύει για τους φοιτητές της ΣΣΑΣ αναφορικά με το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, οι οποίοι μισθώνουν κατοικίες. Σας ευχαριστώ

Τα σχόλια είναι κλειστά.