Σπουδές στη εξωτερικό αλήθειες και ψέματα

Το παρακάτω είναι σχόλια σε δημοσίευμα στο protothema.gr με τίτλο : “Οδηγός σπουδών για 12 χώρες: Τα δίδακτρα, η διαδικασία, οι «καλές» σχολές και το κόστος ζωής”

ΠΑΡΑΠΛΗΦΟΡΗΣΗ 17.08.2023, 16:22

Δυστυχώς ένα θέμα που θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε χιλιάδες πιθανότητα οικογένειες με τόσες πολλές λάθος και εκτός πραγματικότητας πληροφορίες μετατρέπεται σε παγίδα καθώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα για κάποιες χώρες που αναφέρονται στο θέμα και γνωρίζω πολύ καλά καθώς στενά συγγενικά μου προσωπα σπουδάζουν εκεί από 2-5 χρόνια. Αναφέρομαι στις χώρες Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχία όπου τα αναφερόμενα πόσα (σπουδές και διαβίωση) απέχουν πολύ από τα αναφερόμενα εδω(και για τις τρεις αυτές χώρες το ετήσιο κόστος με πολλές οικονομίες ξεπερνάει τα 17.000 ευρώ. Θα χρησιμοποιήσω για παράδειγμα την Βουλγαρία καθώς όλες οι αναγραφόμενη πληροφορίες είναι ΟΛΕΣ λανθασμένες. Κυριολεκτικά ΟΛΕΣ. Έτσι και κύρια Ιδιωτικά ΑΕΙ στη Βουλγαρία για σπουδές Ιατρικής και συναφή ΔΕΝ υπάρχουν. Απλώς τα κρατικά Πανεπιστήμια έχουν παράλληλα με τα τμήματα στη βουλγαρική και αγγλόφωνα τμήματα. Η εισαγωγή σε αυτά γίνεται κατόπιν εξετάσεων στα μαθήματα Χημεία, Βιολογία και Αγγλικά. Ο αριθμός είναι συγκεκριμένος κάθε χρόνο και κατά Μ. Ο. είναι 500-550 φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου. Η συμμετοχή στις εξετάσεις κοστίζει συνολικά 500 ευρώ. Τα δίδακτρα για Ιατρική και Κτηνιατρική στην Αγγλική γλώσσα από φέτος ανέρχονται στο ύψος των 9.000 (ήταν 8.000) ευρώ ετησίως. Ενώ για τη Φαρμακευτική 6000. Για τα τμήματα αυτά στη Βουλγαρική γλώσσα τα δίδακτρα είναι 5500. ΤΟ αναφερόμενο ως καλό και προτιμητεο πανεπιστήμιο Άγιος Κλημεντιος είναι για Ιατρικές Σπουδές πολύ υποδεέστερο του MU SOFIA. Τα φοιτητικά ενοίκια στη Σοφία κυμαίνονται από 300 ευρώ (μέτριο σπίτι και σε υποβάθμισμενη περιοχή. πχ Πατήσια) μέχρι 600 σε καλές περιοχές. Τα κοινόχρηστα μαζί με ρεύμα, νερό, θέρμανση είναι χαμηλά. Όλα μαζί 60-90 ευρώ μηνιαίως. Καφές 2,5 ευρώ και μια πίτσα στο σπίτι 7 ευρώ. Σε αυτά τα έξοδα υπολογίστε το κόστος των βιβλίων και άλλα έξοδα διαβίωσης ενός φοιτητή (μετακινήσεις, διασκέδαση κλπ) και έχετε μια πραγματική εικόνα.

Σε άλλο σχόλιο

Semmelweis 17.08.2023, 11:53

Γιατί δε βάλατε την Ουγγαρία; Στην ιατρική και φαρμακευτική τα δίδακτρα 15.000-18.000€ ετησίως συν βιβλία 500€. Κρατικά πανεπιστήμια αλλά με αγγλόφωνα και γερμανόφωνα τμήματα. Μπαίνουν χωρίς καμία εισαγωγική εξέταση. Το ενοίκιο κυμαίνεται στα 400-1000€ σε μια γκαρσονιέρα (45 τμ2) ανάλογα τη πόλη (επαρχιακή διότι έχει και τμήματα σε επαρχιακές πόλεις) είτε Βουδαπέστη. ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ Ενοίκιο: €400-1000 σε διαμέρισμα (45-50 τμ2) αναλόγως επαρχία είτε Βουδαπέστη και περιοχή Διαβίωση: €400-1000 Ενδεικτικές τιμές: γεύμα €10-15 (εστιατόριο). Φραντζόλα ψωμί €1-5 κιλό μήλα €1.5 Πίτσα €8-13 Μηνιαίο εισιτήριο στα ΜΜΜ €10 Εισιτήριο σινεμά €10-15 Λογαριασμός κινητού (απεριόριστα δεδομένα) €25-30

Σε άλλο σχόλιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ 17.08.2023, 15:26

ΚΑΝΑΔΑΣ !!!!!! ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΕΚΕΙ ( MONTREAL ) ! ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ,ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ…. ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΕΙΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Σε άλλο σχόλιο

Markos 17.08.2023, 13:20

Έχω κάνει σχεδον τα πάντα όσον αφορά εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχω κάποιες σκέψεις να μοιραστώ με τα παιδιά μας. 1. Μην ασχοληθείτε καθόλου με πανελλήνιες η Ελληνικά Πανεπιστήμια, εκτός εάν έχετε πρόσβαση στο σύστημα και θα βρείτε εργασία είτε στο δημοσιο, είτε σε ΝΠΙΔ, είτε σε ιδιωτική εταιρεία που πληρώνει καλά. 2. Αντίθετα προσπαθήστε να μάθετε ξένες γλώσσες. Η καλή γνώση της Αγγλικής είναι διαβατήριο, ακόμα και σήμερα. 3. Μην ασχοληθείτε με ιδιωτικά κολέγια/πανεπιστήμια/σχολές ότιδήποτε σας διαφημίζουν ως “ισότιμο”. Είναι ψέματα. Στο εξωτερικό δεν ασχολούνται με αυτά, παρα μόνο με την εργασιακή σας εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Εάν ωστόσο εμπίπτετε στην κατηγορία του βύσματος (δημοσίου/ιδιωτικού) και θέλετε να αποκτήσετε γνώσεις για τον εαυτό σας, τότε να γραφτείτε εκεί διότι συμφέρει από θέμα κόστος/γνώσεις ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να μένετε σπίτι σας και να εργάζεστε ημιαπασχόληση. 4. Εάν αποφασίσετε να μείνετε Ελλάδα, τότε προσανατολιστείτε σε επαγγέλματα που θα σας προσφέρουν άμεση απασχόληση και εμπειρίες. Ξενοδοχεία, τουρισμός, εστίαση ειναι το νούμερο ένα με τεράστια γκάμα εξυπηρέτησης από ιδιωτικά γιότ, μέχρι μπανγκαλοους, μέχρι ότι θέλετε. Τα παραπάνω περιλαμβάνουν οδηγούς, ξεναγούς, διερμηνείς, τουριστ.πράκτορες, προσωπικό αεροδρομίων κλπ. Δευτερη λυση είναι η εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων και ασθενών. Νοσοκομείο, κοινωνικοί λειτουργοί, βοήθεια στο σπίτι, πλήρωμα ασθενοφόρου. Τρίτη λύση οτιδήποτε έχει να κάνει με ζώα οικόσιτα ή αγρού. Κτηνίατροι, τροφές, συνοδοί σκύλων, υποδομές για φιλοξενία σκύλων, φάρμακα, εκπαίδευση και συμπεριφορά, φύλαξη κλπ. Δεν συνεχίζω άλλο γιατί καταλάβατε το νόημα. Επικεντρωθείτε σε πρακτικά, χρήσιμα επαγγέλματα και όχι θεωρητικά πχ φιλόλογος, μαθηματικός. 5. Εάν αποφασίσετε για εξωτερικό. Γερμανία ναι. Τσεχία ναι. Γαλλία ναι. Ολλανδία ίσως. Αγγλία όχι. Ιταλία όχι. Ισπανία όχι. Αμερική όχι. Θα κοιτάξετε να πάτε κάπου με υψηλή απορρόφηση αποφοίτων από την τοπική αγορά εργασίας. Στο νότο της Ευρώπης δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Στο βορρά όμως υπάρχουν πολλές εργασίες, αρκεί από νωρίς να ενταχθείτε στο εκεί σύστημα. Διευκρίνηση. Αγγλία όχι, γιατί εκεί πλέον προτεραιότητα έχουν οι Ινδοί, Πακιστανοί, Μαύροι των πρώην αποικιών τους και όχι οι Ε.Ε. Αυτές οι φυλές έχουν τοπική δικτύωση που τους δίνει διεξόδους. Αμερική όχι, γιατί δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και γιατι οι καλές εποχές πέρασαν. Μένουμε Ευρώπη λοιπόν και σκεπτόμαστε πρακτικά. Καλή τύχη!

Σε άλλο σχόλιο

XANIA 17.08.2023, 12:13

Τα αναγραφόμενα κοστη : δίδακτρα, διαμονής, διατροφης ειναι αρκετά υποβαθμισμένα από την πραγματικότητα

Σε άλλο σχόλιο

Και εγώ διαπιστώνω το ίδιο 17.08.2023, 12:29

Με μία έρευνα παράλληλα που κάνω. Καλά για ΗΠΑ και ΗΒ δεν το συζητώ. Μεγιστάνας πρέπει να είσαι μόνο για να το σκεφτείς. Αλλά και στα Βαλκάνια μαζί με Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία, Ρουμανία ακόμα και Ρωσία βλέπω κάτι 12- 15Κ ετήσια δίδακτρα μόνο!!! Όνειρο θερινής νυκτός για την μέση οικογένεια οι σπουδές ακόμα και στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο σε άλλη πόλη. Πολύ κρίμα… Κατανοώ απόλυτα την υπογεννητικότητα και τις αγκυλώσεις που έχουν νέοι άνθρωποι να φτιάξουν οικογένεια και να φέρουν στον κόσμο παιδιά.

Σε άλλο σχόλιο

Απογοήτευση… 17.08.2023, 12:09

Είναι πάρα πολλά τα χρήματα πλέον για να με στείλει η οικογένειά μου σε άλλη πόλη της Ελλάδος να σπουδάσω πολυτεχνείο, που πέρασα, αλλά εξίσου πολλά και οι σπουδές στην “φθηνή” Βουλγαρία. Δυστυχώς, θα χρειαστεί ή να ξαναδώσω πανελλήνιες να περάσω σε κάποια άλλη σχολή που υπάρχει στην πόλη μου (διότι δεν έχει πολυτεχνείο εδώ, αν και αυτό θέλω να ακολουθήσω) ή απλά αποχαιρετάω το όνειρο σπουδών και μπαίνω στο λούκι της ζωής από τα 18… Μαυρίλα

///

K 17.08.2023, 13:31

Δυστυχώς αν πας σε καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη. Τελείωσα Πολυτεχνείο εδώ και εκανα μεταπτυχιακό σε καλό πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Η διαφορά δυστυχώς είναι χαοτική. Από χώρους, οργάνωση, πρόγραμμα σπουδών, καθαριότητα και κυρίως νοοτροπία των φοιτητών. Το παιδί μου αν μπορώ οικονομικά θα το στείλω έξω ακόμα και αν περάσει πρώτος εδώ...

///

Ελλάδα ή Εξωτερικό 17.08.2023, 13:00

Όσοι πιστεύουν ότι μόνο οι αποτυχημένοι σπουδάζουν στο εξωτερικό απλά είναι κομπλεξικοί όπως κ αυτοί που έρχονται με σπουδές από το εξωτερικο κ νομίζουν ότι έχουν ανώτερη παιδεία είναι και αυτο κομπλεξικοί χωρίς πραγματική παιδεία. Υπάρχουν πάρα πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που είναι μακράν καλύτερα του μέσου όρου των Ελληνικών, όπως υπάρχουν κ εξαιρετικές σχολές στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να μείνουν μακριά από τους μπαχαλακιδες αριβιστες αριστερούς των Βορείων προαστίων που θεωρούν επανάσταση τον χαβαλέ την κοροϊδία κ την τεμπελιά. Οι κοινωνία χρειάζεται αγωνιστές κ θα τους βρεις κ στην Ελλάδα κ στο Εξωτερικό. Όλοι είναι χρήσιμοι ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ όταν μια κοινωνία αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Μπορεί το αποτέλεσμα της “εξέλιξης” τελικά να μην μας ικανοποιεί 100% αλλά έτσι είναι η ζωή τα πάντα εξελίσσονται, αλλάζουν με εμάς να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την διαδικασία κ να έχουμε μερίδιο ευθύνης.

///

Πραγματικό κόστος 17.08.2023, 12:58

Ποιό είναι το πραγματικό κόστος των σπουδών στην Ελλάδα;; Πόσο “στοιχίζει” το να μεγαλώνει μια γενιά νέων με άγχος, απογοήτευση και ψυχοφάρμακα λόγω πανελλαδικων;;; Πόσο στοιχίζει το φροντιστηριο στην κρισιμη τριετια του λυκείου;;;; Αυτά τα κόστη αν μπουν στο λογαριασμό τότε η δωρεάν  ελληνική παιδεία είναι πανάκριβη! Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

///

εχω κλείσει θέση 17.08.2023, 12:45

στο YALE τα κόστη είναι πραγματικά πολλά, ο πατέρας μου είπε ότι ίσως χρειαστεί να δουλεύω γιατί δεν έχει άλλα χρήματα να μου δίνει. Ψάχνοντας βρήκα δουλειά σε club να παίζω μουσική για 80 δολάρια τη βραδιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα κι αν δε κουραστείς στη ζωή σου δε θα καταφέρεις τίποτα. Στις Πανελλήνιες πέρασα οικονομικό πειραιώς αλλά προτίμησα να συνεχίσω έξω τις σπουδές μου όταν πήρα την απόφαση να γραφτώ. Μόλις είδα τους χώρους έφυγα τρέχοντας. Τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι για τις αριστεράτζες που δε πρόκειται ποτέ να δουλέψουν πουθενά και θα βρίζουν μετά γιατί δε βρίσκουν δουλειά. Εγω στη χειρότερη κάτι θα βρω να κάνω στη ζωή μου για να ζήσω.