Σύγκριση ECTS, Πιστωτικού Συστήματος ΗΠΑ και Πιστωτικού Συστήματος ΗΒ

Για όσους επιλέξουν Κολλέγιο ή πάνε για σπουδές στο εξωτερικό είναι πολύ χρήσιμη η παρακάτω σύγκριση. Για να αναγνωριστεί ένα πτυχίο στην Ελλάδα πρέπει να έχει 240ects!!!

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), το σύστημα πιστωτικών μονάδων των Ηνωμένων Πολιτειών και το σύστημα πιστωτικών μονάδων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαίσια για τη μέτρηση και τη σύγκριση ακαδημαϊκών μονάδων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ αυτά τα συστήματα μοιράζονται ομοιότητες, έχουν επίσης ξεχωριστά χαρακτηριστικά . Αυτό το άρθρο παρέχει μια συγκριτική επισκόπηση του ECTS, του πιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ και του συστήματος πίστωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά, τους παράγοντες μετατροπής και τη χρήση τους.

1. ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων):

α. Βασικά Χαρακτηριστικά:
– Το ECTS είναι ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων που υιοθετείται ευρέως στα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
– Οι μονάδες βασίζονται στον φόρτο εργασίας που απαιτείται για ένα μάθημα, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων, σεμιναρίων, πρακτικής εργασίας, αυτοδιδασκαλίας και αξιολογήσεων.
– Οι πιστωτικές μονάδες ECTS αντιπροσωπεύουν τον φόρτο εργασίας των φοιτητών, που συνήθως μετράται σε ώρες, που απαιτείται για την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων ενός μαθήματος.
– Μία μονάδα ECTS ισοδυναμεί με 25-30 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.
– Οι πιστωτικές μονάδες ECTS διευκολύνουν τη μεταφορά και τη συσσώρευση πιστωτικών μονάδων στα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

σι. Παράγοντες μετατροπής:
– Οι πιστωτικές μονάδες ECTS συχνά μετατρέπονται σε συστήματα πιστωτικών μονάδων που χρησιμοποιούνται εκτός Ευρώπης με βάση μια γενική κατευθυντήρια γραμμή 1 πιστωτικής μονάδας ECTS = 1-2 πιστωτικές μονάδες εξαμήνου στις ΗΠΑ ή 2 πιστωτικές μονάδες ΗΒ.
– Οι συντελεστές μετατροπής ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις του ιδρύματος υποδοχής.

2. Πιστωτικό Σύστημα ΗΠΑ:

α. Βασικά χαρακτηριστικά:
– Το πιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ χρησιμοποιείται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
– Οι μονάδες βασίζονται συνήθως σε ώρες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου τάξης, της εργαστηριακής εργασίας και των εργασιών.
– Το σύστημα πιστωτικών μονάδων διαφέρει μεταξύ των ιδρυμάτων, αλλά μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι μία μονάδα αντιπροσωπεύει περίπου 3 ώρες εργασίας των φοιτητών την εβδομάδα σε ένα εξάμηνο.
– Οι πιστώσεις στις ΗΠΑ κατηγοριοποιούνται συχνά σε πιστωτικές μονάδες εξαμήνου και πιστωτικές μονάδες τριμήνου, με μια πίστωση εξαμήνου να αντιπροσωπεύει συνήθως περισσότερες ώρες εργασίας από ό,τι ένα τέταρτο.

σι. Παράγοντες μετατροπής:
– Οι συντελεστές μετατροπής μεταξύ πιστώσεων στις ΗΠΑ και άλλων πιστωτικών συστημάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.
– Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, 1 πίστωση εξαμήνου στις ΗΠΑ θεωρείται συχνά ισοδύναμη με 1-2 πιστωτικές μονάδες ECTS ή 0,5-1 μονάδες στο ΗΒ.
– Οι συντελεστές μετατροπής ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις θεσμικές πολιτικές και τις συγκεκριμένες συμφωνίες μεταφοράς.

3. Πιστωτικό Σύστημα ΗΒ:

α. Βασικά Χαρακτηριστικά:
– Το πιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιείται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Οι πιστωτικές μονάδες βασίζονται συνήθως στον φόρτο εργασίας των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων, σεμιναρίων, πρακτικής εργασίας και ανεξάρτητης μελέτης.
– Το σύστημα πιστωτικών μονάδων διαφέρει μεταξύ των ιδρυμάτων, αλλά μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι μία μονάδα αντιπροσωπεύει περίπου 10 ώρες φοιτητικής εργασίας.

σι. Παράγοντες μετατροπής:
– Οι συντελεστές μετατροπής μεταξύ πιστώσεων στο ΗΒ και άλλων πιστωτικών συστημάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις θεσμικές πολιτικές και τις συγκεκριμένες συμφωνίες μεταφοράς.
– Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, 1 πίστωση ΗΒ θεωρείται συχνά ισοδύναμη με 0,5-1 πιστωτική πίστωση ECTS ή 0,5-1 πίστωση εξαμήνου στις ΗΠΑ.

Συμπέρασμα:
Το ECTS, το πιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και το πιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαίσια για τη μέτρηση και τη σύγκριση ακαδημαϊκών μονάδων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ το ECTS εστιάζει στον φόρτο εργασίας των φοιτητών, τα πιστωτικά συστήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως οι ώρες επικοινωνίας και η ανεξάρτητη μελέτη. Κατά τη μετατροπή πιστώσεων μεταξύ αυτών των συστημάτων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παράγοντες μετατροπής μπορεί να ποικίλλουν και να εξαρτώνται από τις θεσμικές πολιτικές και τις συμφωνίες μεταφοράς. Τα ιδρύματα και οι φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων ή κινητικότητας θα πρέπει να συμβουλεύονται τα αντίστοιχα ιδρύματα ή να ανατρέχουν σε καθιερωμένες οδηγίες για να διασφαλίσουν την ακριβή μετατροπή και αναγνώριση των πιστωτικών μονάδων.

Πηγή του άρθρου: QAHE