Του Αποστολου Λακασα
«Ψαλίδι» 15% με 20% στα δίδακτρά τους βάζουν τα κολέγια. Η οξύτατη οικονομική κρίση στη χώρα έχει μειώσει το ενδιαφέρον των αποφοίτων λυκείου για σπουδές στα κολέγια, τα οποία πιέζονται και από το κύμα φυγής νέων στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την άμεση εφαρμογή του νόμου για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους φοιτητές από πλούσιες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής για σπουδές στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ότι ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που ζητούν να ενημερωθούν για τις σπουδές στα κολέγια είναι μειωμένος πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, τις επόμενες ημέρες και έως τον Οκτώβριο, που ολοκληρώνονται οι εγγραφές, αναμένεται η ζήτηση να αναζωπυρωθεί, κυρίως από τους φετινούς αποφοίτους λυκείων οι οποίοι δεν θα εισαχθούν στη σχολή ελληνικού ΑΕΙ που επιθυμούσαν. Αυτό θα αλλάξει το πρόσημο για τον αριθμό των νέων εγγραφών σε σχέση με πέρυσι; Η πλειονότητα των ιδιοκτητών κολεγίων δίνει αρνητική απάντηση και για τον λόγο αυτό προετοιμάζονται για περικοπές και… ευκαιρίες πληρωμών. Τα δίδακτρα κυμαίνονται για προπτυχιακές σπουδές από 6.000 έως 8.500 ευρώ ετησίως και για μεταπτυχιακές σπουδές από 8.000 έως 13.500 ευρώ ετησίως. Ομως, στελέχη του κλάδου, που μίλησαν στην «Κ», έκαναν λόγο για σημαντικές μειώσεις στα δίδακτρα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συγκλίνουν σε ένα μέσο όρο μεταξύ 15% και 20%.
Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες, όπως προκύπτει και από την επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εστιάζουν στην ανάγκη να προωθηθεί άμεσα η αναγνώριση των πτυχίων τους, με βάση το νόμο 3696, που ψηφίστηκε το 2008. Μάλιστα, την ουσιαστική αναγνώριση των πτυχίων έχει ζητήσει και τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στο πλαίσιο της επιταγής για απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ελλάδα. «Εάν είχε λυθεί το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων, τα οποία δίδονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν ως παράρτημά τους στην Ελλάδα κολέγια, θα είχαμε αύξηση των ξένων φοιτητών που θα έρχονταν στην Ελλάδα, και μείωση των Ελλήνων φοιτητών που πηγαίνουν στο εξωτερικό. Κάτι που ισοδυναμεί με μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας», παρατηρεί ο κ. Καρκανιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλκυση ξένων φοιτητών θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και έναν κύκλο εργασιών με όφελος για το κράτος και την οικονομία έως και 1 δισ. ευρώ.
Ως προς την φυγή των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό, τα κολέγια πιέζονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουν αυξηθεί -έως και 30% σε σχέση με πέρυσι- οι νέοι που πηγαίνουν σε ΑΕΙ ή κολέγια χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία), όπου τα δίδακτρα, αλλά και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερα από την Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη φυγή των νέων προς τα ΑΕΙ χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και κυρίως προς τη Βρετανία που είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός. Συγκεκριμένα, παρότι τα δίδακτρα στα βρετανικά ΑΕΙ έχουν αυξηθεί, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση παραμένει υψηλή. Και αυτό διότι οι ελληνικές οικογένειες προτιμούν να κάνουν θυσίες για τις σπουδές του παιδιού στο εξωτερικό προσβλέποντας να εξοικειωθεί με τη χώρα και, μετά την αποφοίτηση, να βρει εργασία και να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί…
πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/08/2012_493438