Σύμφωνα με τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας συμβούλων “Ανάδειξη”, Κωνσταντίνο Παπαχατζή, τα 15 βασικά βήματα για το σχεδιασμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι τα ακόλουθα:
1. Έρευνα της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς εργασίας: τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας ακόμα και όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, ώστε να μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τάσεις της αγοράς και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα σήμερα που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται από κρίση, είναι μάταιο να επικεντρώνετε την προσοχή σας σε κλάδους που δοκιμάζονται ή θα δοκιμαστούν στο άμεσο μέλλον.
2. Έρευνα επαγγελμάτων: με τον ίδιο τρόπο, οι ελληνικές και ξένες εφημερίδες και η ανάγνωση των σελίδων που προωθούν την απασχόληση είναι ένας καλός δείκτης για το ποια επαγγέλματα αλλά και προσόντα ζητούνται περισσότερο. Μάλιστα αυτό πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς, από τα φοιτητικά χρόνια και όχι όταν πια θα έχετε πάρει ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό δρόμο. Είναι δηλαδή ανώφελο κάποιος να σπουδάζει ή να κάνει μεταπτυχιακό σε ένα αντικείμενο που δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα.
3. Συστηματική αναζήτηση εργασίας: Όταν όλοι στοχεύουν στο ξεκίνημα τους να εργαστούν στις δέκα πολύ γνωστές πολυεθνικές εταιρείες μιας περιοχής, εσείς αναζητήστε υγιείς ελληνικές εταιρείες με προδιαγραφές και χώρους που θα μπορούν να σας προσφέρουν εφόδια για το μέλλον. Πάντα υπάρχει χρόνος στην καριέρα σας να καταξιωθείτε ως στελέχη. Μην αποκλείετε εταιρείες επειδή τις θεωρείτε μικρές ή δεν τις ξέρετε. Ως εργαζόμενος σε μικρότερες εταιρείες θα έχετε διευρυμένα καθήκοντα και θα μάθετε περισσότερα σε σχέση με μία πολυεθνική εταιρεία που θα ζητά από εσάς την εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο.
4. Συνεχής ενημέρωση για τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός: τα στελέχη που σήμερα δεν γνωρίζουν χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και αγγλικά, θεωρούνται οι αγράμματοι του μέλλοντος. Όσοι αποκτούν περισσότερο εξειδικευμένες γνώσεις έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων και διασφαλίζουν το μέλλον τους. Ξένες γλώσσες, εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστών, ειδικά μεταπτυχιακά πρέπει να εμπλουτίζουν το “οπλοστάσιο” των γνώσεών σας.
5. Εξωστρέφεια και άριστες δημόσιες σχέσεις: είναι αποδεδειγμένο ότι ευκαιρίες υπάρχουν και αυτές τις εκμεταλλεύονται πάντα όσοι είναι κοινωνικοί, διατηρούν ένα δίκτυο επαφών και φροντίζουν συνεχώς να το διευρύνουν. Μπορεί να είστε άριστοι στη δουλειά σας, αλλά αν το ξέρετε μόνον εσείς και το αφεντικό σας, είναι σαν να μην το ξέρει κανείς. Μιλήστε με συνεργάτες, ανταγωνιστές και κάντε γνωστό το όνομα σας στην αγορά.
6. Χρήση εργαλείων αναζήτησης εργασίας: η διαφήμιση ακολουθεί όλα τα προϊόντα, όσο γνωστά και αν είναι. Το σημαντικότερο προϊόν που θα κληθείτε ποτέ να διαφημίσετε είναι ο εαυτός σας. Φροντίστε λοιπόν ό,τι στοιχεία παρουσιάζετε να είναι άρτια και επαγγελματικά δοσμένα. Η εικόνα και η φήμη σας πάντα προηγείται μιας συνάντησης και αν δεν είναι σωστά προετοιμασμένα, δεν θα σας ανοίξουν όσες πόρτες περιμένατε.
7. Άριστη γνώση της διαδικασίας συνέντευξης, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί τη βασική μέθοδο επιλογής προσωπικού και θα την αντιμετωπίσετε πολλές φορές στην καριέρα σας. Ο βαθμός δυσκολίας της θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η εμπειρία σας. Είναι το σημείο στο οποίο “καίγονται” οι περισσότεροι υποψήφιοι, οι οποίοι αδυνατούν να πείσουν μελλοντικούς εργοδότες για την προσωπικότητα τους.
8. Γνώση μεθόδων επιλογής: Μία άλλη μέθοδος επιλογής είναι τα πολυάριθμα τεστ. Πρέπει κανείς να ασχοληθεί με αυτά πριν περάσει την διαδικασία αυτή μέσα σε μια επιχείρηση. Όσο και αν θεωρητικά υποθέτουμε τι θα συναντήσουμε, η πράξη είναι τελείως διαφορετική. Άλλωστε “δεν μπορείς να μάθεις τένις, βλέποντας άλλους τενίστες να παίζουν ή διαβάζοντας βιβλία”.
9. Συνεχής αυτοαξιολόγηση για το επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα των γνώσεων σας, ώστε αυτές να είναι πάντα επίκαιρες και επιθυμητές από εργοδότες: όσο και αν η καθημερινότητα και η έλλειψη χρόνου, δεν σας επιτρέπουν να ασχοληθείτε με την περαιτέρω βελτίωσή σας, πρέπει σε τακτά διαστήματα να κρίνετε τους εαυτούς σας μέσα στις συνθήκες της αγοράς και να εκμεταλλεύεστε ευκαιρίες όπως σεμινάρια, ή ιδιαίτερα μαθήματα, για να βελτιώνετε τις γνώσεις σας.
10. Γνώσεις συναισθηματικής νοημοσύνης: ξεκίνησε από την Αμερική και περνά σιγά-σιγά και στην Ελλάδα η ανάγκη του να είναι κανείς αποτελεσματικός όχι μόνο στις τυπικές γνώσεις που αποκτά αλλά και στην ικανότητα χειρισμού ανθρώπων και επίλυσης προβλημάτων.
11. Ικανότητα στις διαπραγματεύσεις: η βελτίωση της επαγγελματικής σας κατάστασης είναι συνδεδεμένη και με την ικανότητά σας να διαπραγματευόμαστε τις απολαβές σας, τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες και γενικά όσα μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή σας.
12. Γνώση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σας από τους τωρινούς και μελλοντικούς εργοδότες: είναι πρωταρχικής σημασίας, όταν κάποιος καλείται να παραχωρήσει την εργασιακή του δύναμη, να γνωρίζει και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από μια τέτοια σχέση.
13. Νetworking: το δίκτυο των γνωριμιών δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά ξεκινά από τα φοιτητικά χρόνια και δεν σταματά ποτέ.
14. Διά βίου εκπαίδευση και ευελιξία στη διαφοροποίηση των επαγγελματικών σας επιλογών.
15. Ιεράρχηση ρεαλιστικών και εφικτών επαγγελματικών στόχων που να ταιριάζουν με τις ικανότητές σας και τις ανάγκες της αγοράς: οι επαγγελματικοί σας στόχοι δεν πρέπει να είναι εκτός πραγματικότητας. Όταν στερείστε βασικών προσόντων ή εμπειρίας, δεν προέχει να στοχεύετε σε μια υψηλή θέση πολυεθνικής.
[1] http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=37550