Διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ασυδοσία, αδιαφανείς προσλήψεις, φοροδιαφυγή είναι ορισμένα απ’ όσα καταγγέλλει για τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ιδρύματος. Το κείμενο του Συνδέσμου είναι καταπέλτης για την έως τώρα λειτουργία της λέσχης, καθώς εστιάζει σε παθογένειες που επί χρόνια διαιωνίζονταν. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος αναφέρει:
– Στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη εργάζονται 22 μόνιμοι υπάλληλοι. Μέχρι πρόσφατα, τα διοικητικά συμβούλια της ΠΦΛ, με βάση την απλόχερη χρηματοδότηση από το υπουργείο, συντηρούσαν κι ένα στρατό εργολαβικών υπαλλήλων στο πρότυπο όλου του ΑΠΘ. Δύο εργολαβίες, μία «καθαριότητας» με 78 υπαλλήλους και μία «φύλαξης» με 60 υπαλλήλους πλήρωνε η ΠΦΛ. Είναι όμως φανερό ότι ούτε 78 υπάλληλοι χρειάζονται για καθαριότητα ούτε, πολύ περισσότερο, 60 για τη φύλαξη ενός κτιρίου των διαστάσεων της λέσχης κατά τους δέκα μήνες λειτουργίας της τον χρόνο. Θα άξιζε, πάντως, να πληροφορηθεί κανείς από πού προέκυψαν οι «λίστες» των τυχερών που προσέλαβαν οι εργολάβοι και παραμένουν οι ίδιοι για σειρά ετών. Τα Δ.Σ. της ΠΦΛ θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει να γίνουν όλα αυτά με απόλυτη διαύγεια, αλλά δυστυχώς προτίμησαν την πίσω πόρτα της πελατειακής σχέσης, σε ευθεία αντιστοιχία με τις αμαρτωλές εργολαβίες στο ΑΠΘ.
– Ο προϋπολογισμός της λέσχης φέτος είναι περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά το κράτος τα διαθέτει με τις παρακάτω συνθήκες: υπολογίζει το κόστος σίτισης ανά φοιτητή σε 1,80 ευρώ την ημέρα και ορίζει ότι «δικαιούχοι του φοιτητικού συσσιτίου είναι φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ». Αντίθετα, στόχος των Δ.Σ. όλα αυτά τα χρόνια ήταν να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές που το επιθυμούν. Ταυτόχρονα, οι φύλακες δεν έκαναν ουσιαστικό έλεγχο σε κανέναν επισκέπτη της ΠΦΛ, με αποτέλεσμα να σιτίζονται στη λέσχη άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το ΑΠΘ. Τα άτομα που παράνομα σιτίζονται μπορεί να ξεπερνούν μερικές φορές και το 20% των φοιτητών που χρησιμοποιούν τη λέσχη.
– Μια παράλληλη λειτουργία στην ΠΦΛ είναι τα «πάρτι», που αξιοποιούν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της χωρίς να γίνεται έλεγχος αν οι οργανωτές έχουν ΑΦΜ, νόμιμα τιμολόγια από τους προμηθευτές (για συστήματα ήχου, ποτά κ.ά.) και αν κόβουν αποδείξεις σε όσους συμμετέχουν. Σημειωτέον ότι μέχρι το προηγούμενο έτος, η ΠΦΛ δεν έκοβε αποδείξεις ούτε σε όσους σιτίζονταν εκεί επί πληρωμή (μέλη ΔΕΠ, διδάκτορες). Οι οργανωτές των «φοιτητικών» εκδηλώσεων κάνουν χρυσές δουλειές με προϋπολογισμούς που αγγίζουν τα 25.000 ευρώ χωρίς να πληρώνουν έστω και ένα υποτυπώδες ενοίκιο στην ΠΦΛ.
Ολική αναδιοργάνωση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης έχει δρομολογήσει την ολική αναδιοργάνωσή της. «Προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική εξυγίανσης, θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί για τη νόμιμη καταγραφή των φοιτητών που σιτίζονται στη λέσχη, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της προς όσους πράγματι τις δικαιούνται», παρατηρεί ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.
πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ