ΠΟΣΔΕΠ: Ο κ. Αριστείδης Μπαλτά πάει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 33 χρόνια πίσω!

Συνεργασία Πανεπιστημιακών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6/5/2015

Θέμα: Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας

Ο Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς, τίμησε με την παρουσία του την έναρξη του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (27/2/2015). Με την ευκαιρία αυτή εξήγγειλε και την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων των ΑΕΙ και την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος στα Πανεπιστήμια (πράγμα στο οποίο προχωρεί χωρίς δυστυχώς καμία αξιολόγηση). Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε μια μακρά διαβούλευση (την προσδιόρισε σε βάθος έτους) κατά την οποία θα συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πανεπιστήμια, Πρυτάνεις, ΠΟΣΔΕΠ, Πανεπιστημιακοί κ.λ.π.) με στόχο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Το Σ/Ν που δημοσιοποιήθηκε όμως συνιστά επί της ουσίας είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου και προφανώς επιφέρει τεράστιας έκ τασης αλλαγές χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση. Το Σ/Ν αυτό επαναφέρει, κατά βάση, το πλαίσιο του 1268/82. Δηλ. 33 χρόνια πίσω !!
Επιπλέον, στο Σ/Ν προβλέπεται η παύση ήδη νομίμως εκλεγμένων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων! Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο για το οποίο, το 2011, η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας (και ο σημερινός Υπουργός) είχαμε κατηγορήσει την τότε Υπουργό Παιδείας (και πολύ σωστά) χαρακτηρίζοντας την αντίστοιχη ρύθμιση αντιδημοκρατική!.
Είναι απογοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, ακυρώνοντας πλήρως και τις θετικές ρυθμίσεις στα επιμέρους θέματα που έχει το συγκεκριμένο Σ/Ν.
Επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε 33 χρόνια πίσω, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην κατάθεση όλων των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου και να περιοριστεί στις επιμέρους διατάξεις που είναι βελτιωτικές του θεσμικού πλαισίου (π.χ. Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρυθμίσεις για εξελίξεις μελών ΔΕΠ -παρ. 10-11 άρθρου 13-, κατάργηση της φορολογίας του «επιδόματος βιβλιοθήκης» των μελών ΔΕΠ σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ρυθμίσεις για ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ρύθμιση για εργαζόμενους ΠΔ 407, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ που τροποποιεί το υπάρχον απαράδεκτο και ανήθικο καθεστώς, διάταξη που χρειάζεται επιπλέον βελτίωση κ.λ.π.).
Ακολούθως, να φέρει όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία και διοίκηση των Πανεπιστημίων (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων, κ.λ.π) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί και στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Συνεργασία Πανεπιστημιακών