Προβλήματα στον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας των ΕΠΑΛ

Και φέτος η σχολική χρονιά για την Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠΑ.Λ) ξεκίνησε δύσκολα, εξαιρετικά δύσκολα, ΝΕΦΕΛΩΔΕΣ το τοπίο, χάος.!!!!!!

Σε ότι αφορά κυρίως τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη, την ανυπαρξία οδηγιών και βιβλίων.

Το χειρότερο όμως είναι οι αλλαγές, μήνα Οκτώβρη στην ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων του τομέα  Διοίκησης και Οικονομίας.

α. Νέο βιβλίο (σημείο διαφωνιών εδώ και χρόνια για τη δομή – περιεχόμενό του και με την παραδοχή του συγγραφέα κ. Μπουραντά  για τη δυσκολία κατανόησής του) στο Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» (χωρίς να έχει σταλεί στα σχολεία), και ύλη που βγήκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με μικρές αλλαγές αλλά μεγαλύτερη από την ύλη του Γενικού Λυκείου.!!!

Να θυμίσουμε ότι το βιβλίο του ΑΟΔΕ των ΕΠΑΛ θα δοθεί στο Γενικό Λύκειο, στο μάθημα επιλογής.

β. Στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ) έχουμε επίσης την πρωτοτυπία ως εξεταστέα ύλη να ορίζονται τα κεφάλαια 1 έως 5 (Μικροοικονομία), που διδάσκονται και στο Γενικό Λύκειο χωρίς να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές του να προετοιμάζονται καλύτερα.

Η αλλαγή της ύλης μόνο προβλήματα δημιουργεί σε μαθητές και διδάσκοντες, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και κανένα επίσημο έγγραφο του Υπουργείου δεν προετοίμαζε για την αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής.

Μήπως ξεχνάνε οι ιθύνοντες ότι:

1. Απευθύνονται σε μαθητές με διαφορετικό επίπεδο, αλλά με δεξιότητες που καλλιεργεί (εκ του ρόλου της) η επαγγελματική εκπαίδευση;

2. Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ούτε το ποσοστό εισαγωγής στα ΤΕΙ είναι το ίδιο με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου;

Είναι επιβεβλημένο για τη φετινή σχολική χρονιά η ύλη του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ) να παραμείνει η ίδια (Μακροοικονομία) που ίσχυε τα προηγούμενα έτη.

Η απαιτητικότητα ως προς τον όγκο διαβάσματος και την ποσότητα εξεταστέας ύλης θα οδηγήσει μελλοντικούς μαθητές στην απόρριψη του τομέα και επιλογή ενός ευκολότερου……..

Οι αλλαγές αυτές στην ύλη των Πανελλαδικών μαθημάτων δημιουργούν την πεποίθηση, ότι γίνεται προσπάθεια να αποδυναμωθεί ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας στα ΕΠΑ.Λ, ένας τομέας εύρωστος πάντα, με εξαιρετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Οι Εκπαιδευτικοί

Γεωργία Κυριακίδου (ΠΕ09)

Δημήτριος Ταμπούρης (ΠΕ09)

Βασιλική Γαλατά (ΠΕ 18.02)

Θεόφιλος Μουρατίδης (ΠΕ 18.03)

Βασιλική Γκίκα (ΠΕ 18.03)

Ιφιγένεια Τυμπανίδου ((ΠΕ 18.03)

πηγή