Χημικό VS Βιολογικό.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα τις παρακάτω δύο τοποθετήσεις:
Χημικό VS Βιολογικό I
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη στροφή των υποψηφίων προς τα τμήματα Βιολογίας κυρίως λόγω των εξελίξεων της επιστήμης αυτής και της αντίστοιχης προβολής που έχει γίνει από τα ΜΜΕ, σε τομείς που συσχετίζονται με το γονιδίωμα του ανθρώπου.
Πρόκειται για μια καθαρή ερευνητική εξειδίκευση με πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά εάν κοιτάξουμε την αγορά εργασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης και των ευκαιριών απασχόλησης των νέων πτυχιούχων.
Από την άλλη ο τομέας της Χημείας, αποτελεί μια δομική επιστήμη, η οποία θεωρείται και είναι απαραίτητη σε μεγάλο αριθμό άλλων επιστημονικών κλάδων, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους να έχουν πληθώρα επαγγελματικών επιλογών σε διάφορα γνωστικά πεδία με πρακτικό αντίκρισμα αλλά και ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Έτσι λοιπό ένας Χημικός ανάλογα με τις επιλογές του μπορεί να εξειδικευτεί στη χημική ανάλυση – έλεγχο ποιότητας, στην Τεχνολογία των Υλικών (μέσω Φυσικοχημείας & Ανόργανης Χημείας στη Νανοτεχνολογία, τα Πολυμερή κλπ), στη Βιομηχανική Χημεία, στη Χημεία Τροφίμων, στην Χημεία του Περιβάλλοντος, στην ενέργεια, στην Ιατρική Χημεία, στη Βιοχημεία, στην Φαρμακευτική Χημεία κλπ
Αυτά τα τελευταία, έχω την εντύπωση πως μπορεί να είναι και τα πλέον ελκυστικά  (να τονίσω την πολύ καλή συνεργασία του Χημικού με το πολύ αξιόλογο Βιολογικό Κρήτης, σε ερευνητικό επίπεδο άλλα και αυτό των Μεταπτυχιακών).
Αναφέρω κάποια ενδεικτικά Μεταπτυχιακά: Κλινική Βιοχημεία – Μοριακή Διαγνωστική, Συνθετική Φαρμακευτική Χημεία, Ραδιοφαρμακευτική Χημεία, Απομόνωση και Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων με Βιολογική Δραστικότητα και Πρωτεϊνική Βιοτεχνολογία. (πηγή  )
//////////////////////////////
Χημικό vs Βιολογικό II
Ακριβώς επειδή μιλάμε για Ελλάδα, οι διορισμοί ειδικά για καθηγητές για τα επόμενα χρόνια θα είναι…άγνωστη λέξη. Επίσης για φροντιστήρια/ιδιαίτερα σκέψου πόσες χιλιάδες χημικοί υπάρχουν ήδη που κάνουν αυτή τη δουλειά. Εξάλλου, κάποιος ο οποίος έχει τελειώσει Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο δε νομίζω οτι θα δυσκολευτεί να διδάξει Χημεία Γυμνασίου ή Λυκείου αν θέλει τόσο πολύ να ασχοληθεί με ιδιαίτερα…
Εγώ πάντως 2-3 χημικούς που ξέρω, έχουν ασχοληθεί με χημεία τροφίμων. Το αναφέρω αυτό για να σου δείξω οτι η Χημεία είναι πολύ βασική επιστήμη και αν θες μπορείς να εξειδικεύσεις πάνω σε κάποιον τομέα και θα έχεις πολύ περισσότερες προοπτικές. Σαν χημικός πάντως θα αποκτήσεις πολλές θεωρητικές γνώσεις στη Χημεία και θα εμβαθύνεις πάρα πολύ.
Οι Χημικοί Μηχανικοί από την άλλη έχουν περισσότερα δικαιώματα και όπως είπαν και οι παραπάνω ασχολούνται με την πρακτική εφαρμογή της Χημείας κυρίως στη βιομηχανία. Πραγματικά όπου υπάρχει εργοστάσιο υπάρχει και Χημικός Μηχανικός. Γι’ αυτό σε χώρες με ανεπτυγμένη βιομηχανία οι Χημικοί Μηχανικοί είναι περιζήτητοι και πληρώνονται καλά. Το ίδιο ίσχυε και στην Ελλάδα κάποιες δεκαετίες πριν. Όμως, όταν τα εργοστάσια στη χώρα μας άρχισαν να κλείνουν η ζήτηση για Χημικούς Μηχανικούς έπεσε κατακόρυφα. Τώρα τελευταία ξέρω οτι κάποιοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται σε τομείς σχετικά με το περιβάλλον και την οικολογία (π.χ βιολογικοί καθαρισμοί). Γενικότερα, οι μηχανικοί αποκτούν πολύπλευρες γνώσεις και μπορούν πιο εύκολα να “στρίψουν” σε άλλους κλάδους όπως και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, logistics και αλλού όπως αναφέρθηκαν πολύ σωστά και παραπάνω.
Οι χημικοί πού δουλεύουνε; Εκτός απο καθηγητές και φροντιστήρια; Ελάχιστους ξέρω που δουλεύουν σε φάρμακα και καλλυντικά. Είναι η Ελλάδα γεμάτοι με ερευνητικά κέντρα;
Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Φιλολόγων, Ιστορικών ασχολούνται με μαθήματα. Όλοι στο πρώτο έτος λένε θα ασχοληθώ με την έρευνα, αλλά μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που τελικά τα καταφέρνουν.
Οι χημικοί είναι τόσο πολλοί πλέον με τόσο “γενικές” γνώσεις που οι περισσότεροι κατα βάση κυνηγάνε την εκπαίδευση, γιατί όντως δεν έχουν ζήτηση σε εταιρίες. Αντίθετα οι χημικοί μηχανικοί ως πιο εξειδικευμένοι και όντας απόφοιτοι του “ψαρωτικου” ακόμα και τωρα, πολυτεχνείου, απλά δεν μένουν άνεργοι.
Το αν θα εργαστούν πάνω στην ειδικότητά τους ή κάπου αλλού, είναι άσχετο. Σίγουρα δε θα δεις χημικό μηχανικό να εργάζεται σε τράπεζα. Αντίθετα θα δεις χημικό.
Και όχι η βιομηχανία μας δεν είναι ανύπαρκτη. Δε θα κάθομαι να μετράω τώρα το πόσες επιχειρήσεις έχουμε στην Ελλάδα οι οποίες έχουν καλό τζίρο και έχουν ανάγκη τους χημικούς μηχανικούς.
Ενας άνθρωπος που οι γνώσεις του επεκτείνονται στη βιοχημική μηχανική, στη βιοιατρική στη βιοτεχνολογία, στη φαρμακευτική, στα τρόφιμα (ίσως το σημαντικότερο), στην ενεργειακή παραγωγή, στην βιομηχανική έρευνα, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στη μείωση του κόστους των μηχανημάτων παραγωγής…ακόμα και στα σαμπουαν, στα καλλυντικά, στην ενδυμασία….Και επιμένεις ακόμα οτι δε θα βρει δουλειά στην Ελλάδα?
Οι άποψή μου για τους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών πηγάζει από την ίδια την αγορά εργασίας. Στην εταιρεία που εργάζομαι π.χ. οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών ή οι απόφοιτοι του Deree, αποτελούν must. Προφανώς οι πολυτεχνικές σχολές εκτιμούνται ακόμα σε ένα μερίδιο της Ελληνικής αγοράς. Δε το συζητάω καθόλου για Ευρώπη και ειδικά, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία που εκεί τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα για τέτοιους απόφοιτους, ειδικά αν έχουν και κάποιο μεταπτυχιακό πάνω σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
-Kαι ναι είναι άδικο για έναν χημικό, έναν φυσικό, έναν μαθηματικό, έναν βιολόγο να μη μπορεί να βρει εύκολα δουλειά τη στιγμή που έφτυσε αίμα να πάρει πτυχίο (που όλοι γνωρίζουμε οτι είναι δύσκολες σχολές) αλλά τι να κάνουμε?
-Και για να μη παρεξηγιόμαστε, εγώ έγραψα πως απόφοιτος πολυτεχνείο δε θα μείνει άνεργος. Δεν είπα οτι θα βρει εύκολα δουλειά. Κανείς δε βρίσκει εύκολα δουλειά πλέον. ( πηγή )

Προσθήκη του διαχειριστή: Σήμερα οι ώρες Βιολογίας στο Γυμνάσιο & Λύκειο είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις ώρες Χημείας όπως  δείχνει  ο παρακάτω πίνακας:
ores-biologias-xhmeias

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα ο πρωταθλητής στις ώρες με διαφορά στα πρακτικά μαθήματα είναι ο Μαθηματικός. Αν σας ενδιαφέρει η εκπαίδευση τότε με διαφορά η καλύτερη επιλογή είναι Μαθηματικός!

  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com