Η επέλαση του μέλλοντος

το άρθρο έγραψε ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14-5-2016

pliroforiki_imageΟι ασφαλέστερες προβλέψεις αφορούν όσα θα συμβούν ύστερα από πολλές δεκαετίες. Κανείς δεν θα τις θυμάται, αν αποδειχθούν λάθος. Φαίνεται, όμως, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας είναι τόσο αλματώδης, που κάποιες από τις προβλέψεις που σήμερα μοιάζουν εξωφρενικές είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίησή τους.

Σε σύνοδο των προέδρων των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, ακούστηκαν εντυπωσιακές προβλέψεις, ενδεχομένως και εφιαλτικές.

Ο γνωστός μελλοντολόγος Λέοναρντ Γκερντ ήταν καταιγιστικός. Πιστεύει ότι πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα. Νέες εφαρμογές smartphone θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων. Η «σύνδεση» των ανθρώπων με δίκτυα υπολογιστών θα είναι επιτακτική ανάγκη, όρος επιβίωσης. Κινητές συσκευές θα επικοινωνούν με τους ανθρώπους και θα λειτουργούν σαν δεύτερος εγκέφαλος. Η πρόοδος σε διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, η τεχνική νοημοσύνη, η βιολογία κ.λπ., θα συνδυάζεται δημιουργώντας νέους κλάδους με απίστευτες, ανατρεπτικές, εφαρμογές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), Βύρων Νικολαΐδης, εκτιμά ότι το 50% περίπου των σημερινών θέσεων εργασίας θα καταργηθούν, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και της ρομποτικής. Ηδη κυκλοφορούν οχήματα χωρίς οδηγό και είναι ένα μικρό δείγμα των αυτοματισμών που ετοιμάζονται σήμερα. Η τεχνολογία θα δίνει λύση σε πολλά άλυτα σήμερα προβλήματα. Θα γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και θα έχουμε επιτεύγματα, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, ο έλεγχος της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της. Η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια απ’ ό,τι άλλαξε τα προηγούμενα 300 χρόνια! Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έρχεται.
Ακόμα κι αν δεν επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι προβλέψεις, είναι βέβαιον ότι διαμορφώνεται νέο πλαίσιο για το μέλλον της εργασίας. Οι ανάγκες, οι συνθήκες, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι θα είναι διαφορετικοί από σήμερα.

Ποια σημασία μπορεί να έχουν όλα αυτά για μια χώρα που κινείται εκτός αγορών και βρίσκεται σε ύφεση την τελευταία εξαετία; Μια οικονομία που έχει ανεργία πάνω από 24% πρέπει να ανησυχεί για την εξέλιξη της τεχνολογίας τις επόμενες δεκαετίες; Ισως στο μέλλον βρίσκονται οι απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.

Ενδεχομένως οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν κατάρα αλλά ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Οι ειδικοί συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι τα προσόντα που δεν πρόκειται να υποκατασταθούν από τα ρομπότ είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, η δυνατότητα να εξηγούμε την πραγματικότητα, οι διαπραγματευτικές ικανότητες. Προσόντα που έχουν οι Ελληνες και δεν απαιτούν οργάνωση και… αποτελεσματικότητα! Χρειάζεται, ωστόσο, να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάλογη εκπαίδευση της νέας γενιάς στους τομείς που τώρα αναπτύσσονται, συνήθως με επίκεντρο το επάγγελμα του προγραμματιστή. Κυρίως όμως απαιτείται μια νέα ατζέντα δημόσιου διαλόγου, που θα διερευνήσει και θα υιοθετήσει αυτά που έρχονται. Μια νέα ατζέντα που θα απομακρυνθεί από τη διαχείριση παλιών προβλημάτων και τις συντεχνιακές δεσμεύσεις που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν. Μια γενναία ματιά στο μέλλον είναι το ζητούμενο.
Πηγή

-Η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια απ’ ό,τι άλλαξε τα προηγούμενα 300 χρόνια!
-το 50% περίπου των σημερινών θέσεων εργασίας θα καταργηθούν, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και της ρομποτικής