Το 2017, για την κατηγορία 90% ΓΕΛ, από τα 173 ΤΕΙ τα 83 είχαν βάση κάτω από 10.000 μόρια ποσοστό 48%, περίπου ένα στα δύο! Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικό να τα γνωρίζει ο κ. Γαβρόγλου όταν δηλώνει ότι “πολλά ΤΕΙ έχουν γίνει de facto πανεπιστημιακά” και όταν κάνει συγχωνεύσεις / συνενώσεις Πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Αντίθετα από τις 264 σχολές που είναι στην κατηγορία Πανεπιστήμια στο Μηχανογραφικό 2017 μόνο 9 είχαν βάση κάτω από 10000 μόρια δηλαδή ποσοστό 9/264=3%. Η κατάσταση είναι πιο απελπιστική αν συγκρίνουμε και την σειρά προτιμήσεις των επιτυχόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
1 σκέψη στο “To 2017 το 48% των ΤΕΙ είχαν βάση κάτω από 10.000 μόρια!”
Τα σχόλια είναι κλειστά.
Θεωρώ ότι δεν φταίει μόνο το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει το κάθε ίδρυμα, αλλά και η νοοτροπία όλων μας.
Θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμιο και όχι σε ΤΕΙ, που το “θεωρούμε” χαμηλότερου κοινωνικού επιπέδου. Πολλά τμήματα των ΤΕΙ παρέχουν εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου από αντίστοιχα Πανεπιστημίων αλλά επειδή είναι ΤΕΙ έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά τμήματα σε ΤΕΙ που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Η γνώμη μου είναι ότι πάνω σε αυτή τη λογική, της νοοτροπίας των πολλών, βασίζεται όλη αυτή η επερχόμενη αλλαγή. Με άλλα λόγια για καθαρά λαϊκίστικους και ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς πραγματικό σχέδιο και προγραμματισμό και με μόνο κριτήριο όλα να γίνουν πριν τις εκλογές.