Εξαιρετική η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας ως προς τον αριθμό κορυφαίων επιστημόνων πληροφορικής!

Ο Διομήδης Σπινέλλης έγγραψε στο Facebook:

Εξαιρετική η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας ως προς τον αριθμό κορυφαίων επιστημόνων πληροφορικής! Είναι 20η στον κόσμο, εμφανιζόμενη πάνω από πολλές άλλες πλουσιότερες και πολυπληθέστερες χώρες. Σημειώνω ότι οι επιστήμονες έχουν καταταγεί με βάση το πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν και όχι τη χώρα καταγωγής τους. Συνεπώς ο αριθμός των 37 επιστημόνων της Ελλάδος αναφέρεται σε ανθρώπους που ανήκουν σε ελληνικά πανεπιστήμια και όχι στους πολλούς (και εξαίρετους) επιστήμονες τις διασποράς.

Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι η θέση της Ελλάδος είναι ανώτερη από χώρες που έχουν (φαινομενικά ή πραγματικά) πολύ πιο ανεπτυγμένη βιομηχανία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από αυτήν της Ελλάδας, όπως η Φινλανδία, η Ινδία, η Ταϊβάν, η Ιρλανδία και οι Εσθονία. Χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που γενικά φημίζονται για το ανθρώπινο δυναμικό τους στο χώρο της πληροφορικής (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία), επίσης εμφανίζονται χαμηλότερα.

Συνεπώς, παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα μοιάζει να έχει δημιουργήσει έναν πόλο ερευνητικής αριστείας στο χώρο της πληροφορικής. Μακάρι η εγχώρια βιομηχανία να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, π.χ. με ερευνητικές συνεργασίες, βιομηχανικά διδακτορικά, πρακτική άσκηση φοιτητών και, φυσικά, απασχόληση των αποφοίτων με πραγματικά ελκυστικούς μισθούς.

Η κατάταξη ανά χώρα είναι στο: http://www.guide2research.com/scientists/by-country

Τα ονόματα των κορυφαίων Ελλήνων επιστημών πληροφορικής εδώ