Μπορεί η μορφή του CV σου να σου φαίνεται λεπτομέρεια όταν πρόκειται να υποβάλεις αίτηση σε μία IT αγγελία, η αλήθεια όμως είναι πως παραμένει ένας καλός τρόπος για τους εργοδότες λάβουν την απαραίτητη πληροφορία για σένα και τις δεξιότητές σου. Ακόμη, ενδέχεται, η ενημέρωση και μορφοποίηση του CV σου να μην αποτελεί για σένα βασική προϋπόθεση, αλλά αν αναλογιστείς τον ανταγωνισμό που επικρατεί στις ΙΤ θέσεις, ίσως θελήσεις ένα καλό διαβατήριο πέρα από μία απλή αποτύπωση της εργασιακής σου εμπειρίας.
Ένα βιογραφικό πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά στα ζητούμενα της εκάστοτε αγγελίας. Επιπλέον, πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, περιεκτικό, ευανάγνωστο και στην προκειμένη- IT friendly.
Επομένως, πριν αιτηθείς στην επόμενη IT θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, ώστε να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου!
IT CV top tips.
#1 τόνισε τις τεχνικές σου δεξιότητες
Απόφυγε τις γενικεύσεις. Τόνισε με bullets είτε ακόμη και με bold όλα τα software προγράμματα που γνωρίζεις ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική δεξιότητα κατέχεις, συγκεκριμένα και ονομαστικά. Είναι αλήθεια ότι οι recruiters έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους και εκατοντάδες CVs να διαβάσουν. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, φρόντισε το βιογραφικό σου να μπορεί να δώσει τη σωστή πληροφορία στον ελάχιστο δυνατό χρόνο!
#2 η σημασία της εταιρείας
Αν είναι η πρώτη φορά που αιτείσαι για IT θέση εργασίας και θεωρείς ότι δεν έχεις την κατάλληλη προϋπηρεσία, αναθεώρησε!
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας. Αν λοιπόν έχεις εργαστεί ή έχεις κάνει πρακτική σε κάποια από αυτές, σε οποιοδήποτε πόστο και δεν μπορείς να επιδείξεις την προϋπηρεσία σου, τότε τόνισε την εταιρεία-εργοδότη!
#3 η δομή πυραμίδα
Όπως προαναφέρθηκε, ο χρόνος που διαθέτουν οι recruiters για να διαβάσουν το CV σου είναι ελάχιστος. Γνωρίζοντας αυτή την πληροφορία, καλό θα είναι να φροντίσεις όλα τα επιτεύγματα, που θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει, να βρίσκονται στην αρχή του, αφήνοντας τα λιγότερο σημαντικά για το τέλος.
#4 μίλησε και για άλλες δεξιότητές σου
Σαφώς το βιογραφικό σου πρέπει να καλύψει τις τεχνικές σου δεξιότητες, πιστοποιήσεις και εμπειρία. Καθώς όμως στη δουλειά σου ενδέχεται να συνεργαστείς και με άλλα τμήματα, η ικανότητα να επεξηγείς σε συναδέλφους άλλου επαγγελματικού υποβάθρου ΙΤ ορολογίες με απλά λόγια, είναι εκτιμητέα.
“Είναι σημαντικό να μπορείς να μπορείς να δώσεις παραδείγματα από projects, στα οποία έχεις συμμετέχει και να καταφέρνεις μέσα από την περιγραφή σου να τονίζεις τις τεχνικές δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου.” αναφέρει ο Chris Sheard, Sales Manager στην Randstad Technologies, “Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού εργασίας στα ΙΤ περιβάλλοντα, πρέπει ακόμη να δείξεις πώς καταφέρνεις να είσαι up-to-date με τις εξελίξεις στον κλάδο σου”.
#5 ανάφερε όλα τα trainings και courses
Η προσωπική εξέλιξη είναι πολύ σημαντική- φρόντισε να αναφέρεις όλα τα mentoring programs και courses που έχεις παρακολουθήσει με bullets. Κράτησε τη γραφή σου απλή και με αυτοπεποίθηση, απόφυγε όμως τις υπερβολές. Σκέψου ότι είναι πιθανό να κληθείς να αποδείξεις τις γνώσεις σου κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων, με κάποιο τεστ αξιολόγησης.
#6 ζήτησε τη γνώμη ενός φίλου
Εμπιστεύσου το βιογραφικό σου στα χέρια ενός συναδέλφου ή φίλου από τον κλάδο για συμβουλές και μία δεύτερη γνώμη. Έρευνα της Randstad έχει δείξει ότι πολλοί ΙΤ επαγγελματίες στρέφονται για βοήθεια σε συναδέλφους τους για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Εάν αναζητάς την επόμενη εργασία σου στον κλάδο της πληροφορικής, κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις θέσεις εργασίας που χειριζόμαστε αυτή την περίοδο.
Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στο career blog της Randstad UK.