Το Πανεπιστήμιο Πατρών δείχνει το δρόμο

Τρεις πρυτάνεις γράφουν στα «ΝΕΑ» για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στα πανεπιστήμια

Της Μάρνυς Παπαματθαίου εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 24/5/2021. Παρακάτω οι θέσεις του Χρήστου Ι. Μπούρα

πρύτανη του  Πανεπιστημίου Πατρών

Χρειάζονται πανεπιστήμια            υψηλού επιπέδου

Το 2019 το Πανεπιστήμιο Πατρών βρέθηκε με αντίθετη τη γνώμη της Συγκλήτου από 2 πόλεις σε 6, από 24 τμήματα σε 35 τμήματα και από 2 πανεπιστημιουπόλεις σε 7. Δημιουργήθηκαν τμήματα χωρίς προσωπικό πάσης φύσεως, χωρίς να υπάρχουν υποδομές και εργαστήρια και με ελλείψεις σε βιβλιοθήκες και φοιτητική μέριμνα. Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ως καθολικός διάδοχος. Αυτό σημαίνει δικαστικές διεκδικήσεις, αποζημιώσεις κ.λπ. χωρίς να έχει υπάρξει καμία πρόνοια για την κάλυψή τους. Ταυτόχρονα ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πατρών να παραχωρήσει χώρους και να πληρώνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα. Επίσης στις εισαγωγικές του 2020 1 στους 3 φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν κάτω από τη βάση και, τέλος, υπήρχαν μεγάλες διαρροές σε κάποια τμήματα από 1ο σε 2ο έτος.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε έναν διάλογο με όλους τους φορείς της Περιφέρειας και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και την Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος με πλειοψηφία 45 υπέρ, 3 λευκά και 3 κατά έκανε δεκτό το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια υποβλήθηκε στο υπουργείο και στην ΕΘΑΑΕ.

Ο στόχος της κοινής προσπάθειας όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ισχυρά Τμήματα με επάρκεια σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, Σχολές συγκεντρωμένες στην ίδια πόλη ή νομό και όραμα για προσεκτική επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν ήταν τολμηρή αλλά αυτονόητη και ορθολογική. Ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας πρέπει να συζητηθεί νηφάλια, με στοιχεία ακαδημαϊκά και βιωσιμότητας και πέρα από λογικές κάθε πόλη και πανεπιστήμιο. Η χώρα χρειάζεται πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου με προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων τους. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα δημιουργήσουμε ευημερία και ανάπτυξη.

Ένα μεγάλο Μπράβο στο Πανεπιστήμιο Πατρών!

2 σκέψεις στο “Το Πανεπιστήμιο Πατρών δείχνει το δρόμο

  1. Καλημέρα σας. Θα παρακαλούσα εαν είχατε την καλοσύνη να με κατευθύνετε στην διερεύνηση – εξακρίβωση της δυνατότητας ενός αποφοίτου του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ιονίου (Αργοστόλι Κεφαλληνίας) να διοριστεί στη Δημόσια Εκπαίδευση με την ειδικότητα Πληροφορικής ή ενδεχόμενα άλλης σχετικής με το αντικείμενο. Παρ΄όλο που έψαξα στο διαδίκτυο δεν κατέστη δυνατός ο σχετικός εντοπισμός κατάλληλης πληροφόρησης. Θα σας ήμουν υπόχρεος εάν με βοηθούσατε σχετικά.
    Με εκτίμηση
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΗΣ (ΠΑΤΡΑ)

Τα σχόλια είναι κλειστά.