Σε ποιά χώρα όλοι οι τίτλοι σπουδών έχουν την ίδια αξία ;

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση γίνονται μέχρι και σήμερα με τον  Νόμο 4589 του  κ. Γαβρόγλου  ! Η ΝΔ (Κεραμέως) δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!!! Αυτός ο απαράδεκτος νόμος  καθορίζει την παρακάτω μοριοδότηση :

Νόμος 4589 άρθρο 57


Δηλαδή :

1 βαθμός στο βασικό πτυχίο αντιστοιχεί σε 2,5 μήνες προϋπηρεσία ! Δηλαδή αυτός που πήρε βαθμό 6 στο πτυχίο ισοφάρισε την διαφορά από τον αριστούχο με πτυχίο 10 με 4×2,5=10 μήνες προϋπηρεσία!!!

ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πτυχίο που είναι βασικός τίτλος σπουδών μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες ο κάθε βαθμός! Υπαρκτό παράδειγμα : Για τον κλάδο πληροφορικής μπορεί κάποιος να είναι πτυχιούχος των ΗΜΜΥ ΕΜΠ με βάση εισαγωγής 18540 μόρια το έτος 2015  και του τμήματος ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. (ΑΡΤΑ) με βάση εισαγωγής 7995 μόρια την ίδια χρονιά  μοριοδοντούνται με τον ίδιο τρόπο !!! Ο πτυχιούχος του ΕΜΠ λόγω δυσκολίας πήρε βαθμό πτυχίου 6 και του ΤΕΙ 7. Οπότε για διορισμό στην Δημόσια εκπαίδευση ο πτυχιούχος του ΤΕΙ έχει περισσότερα μόρια!!!
ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Δεύτερο πτυχίο δίνει 7 μόρια. Και όχι μόνο οποιοδήποτε αλλά δεν απαιτείται και συνάφεια!!! Γνωρίζω Μαθηματικό που έχει διοριστεί ως Μαθηματικός με δεύτερο Πτυχίο Θεολογίας και Μεταπτυχιακό Θεολογίας λόγω των 7+20=27 μορίων που πήρε από αυτά τα δύο! Το Πτυχίο και το Μεταπτυχιακό Θεολογίας συμπλήρωσαν τις γνώσεις μαθηματικών που δεν πήρε από το βασικό πτυχίο;;;
ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Μεταπτυχιακό δίνει 20 μόρια που ισοδυναμεί με 8 μονάδες του βασικού πτυχίου!!! Τα Μεταπτυχιακά με προϋποθέσεις (βαθμός πτυχίου, συνάφεια πτυχίου, ξένη γλώσσα)  σε ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ  κλπ έχουν την ίδια αξία με μεταπτυχιακά σε πρώην ΤΕΙ, σε περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας και τα εισαγόμενα  από Κύπρο,  Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας κλπ

ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Διδακτορικό δίνει 40 μόρια που ισοδυναμεί με 16 μονάδες του βασικού πτυχίου!!!

Η πιστοποιημένη γνώση Η/Υ δίνει 4 μόρια που ισοδυναμεί με 1,6 μονάδες του βασικού πτυχίου!!!!

Συνέπεια αυτού του νόμου είναι η δημιουργία μιας τεράστιας γκρίζας βιομηχανίας μεταπτυχιακών, διδακτορικών και πιστοποιήσεων. Οι εκπαιδευτικοί ξοδεύουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν τους μοριοδοτούμενους τίτλους.

Αυτός ο νόμος είναι γροθιά στο στομάχι!!! Είναι ο ορισμός της αναξιοκρατίας και δικαίωση της ελάχιστης προσπάθειας! Προσβάλλει  βάναυσα τόσα παιδιά που μοχθούν σε σχολές υψηλών απαιτήσεωνΕίναι ΝΤΡΟΠΗ για τη χώρα μας!

 

Καλοδήμος Δημήτρης  Πτυχιούχος Φυσικού Αθήνας, πρώην υπεύθυνος ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ και ΚΕΣΥ Φθιώτιδας. Διαχειριστής sites:  sep4u.gr,  ΔΔΕ Φθ/δας, ΠΔΕ Στερεάς