Μία ακόμη διάκριση για το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διακρίθηκε η Ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον διεθνή διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης ImageCLEFmed Caption. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν συστήματα που επιχειρούν (α) να συνδέσουν αυτόματα ιατρικές εικόνες (π.χ. από ακτινογραφίες, υπερήχους) με ετικέτες (labels) ιατρικών όρων (π.χ. ονόματα οργάνων ή παθήσεων που φαίνονται σε μια εικόνα) και (β) να δημιουργήσουν αυτόματα κείμενα ιατρικών διαγνώσεων (κυρίως τις ενότητες που περιγράφουν τα ευρήματα) από ιατρικές εικόνες και τις ετικέτες τους. Συστήματα του πρώτου είδους μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση ιατρικών εικόνων μέσω λέξεων-κλειδιών αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως πρώτο στάδιο επεξεργασίας σε συστήματα του δεύτερου είδους. Τα συστήματα του δεύτερου είδους ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να γράψουν πιο γρήγορα ιατρικές γνωματεύσεις (π.χ. ελέγχοντας και διορθώνοντας μια πρώτη μορφή κειμένου που παράγει το σύστημα). Ενδέχεται να είναι χρήσιμα και σε λιγότερο έμπειρους γιατρούς, υποδεικνύοντας πιθανά ευρήματα που ίσως τους έχουν διαφύγει, ιδιαίτερα όταν τα συστήματα έχουν εκπαιδευτεί με διαγνώσεις έμπειρων γιατρών.

Η ομάδα του ΟΠΑ κατέλαβε στον φετινό διαγωνισμό την πρώτη θέση στην αυτόματη ανάθεση ιατρικών ετικετών (Concept Detection) και την τρίτη θέση στην αυτόματη παραγωγή διαγνωστικών κειμένων (Caption Prediction). Στην ομάδα συμμετείχαν ο Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ και συνεργαζόμενος ερευνητής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Ίων Ανδρουτσόπουλος, ο ερευνητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Γιάννης Παυλόπουλος, ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ και διδακτορικός υπότροφος της Μονάδας «Αρχιμήδης», Γεώργιος Μοσχόβης, ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, Φοίβος Χαραλαμπάκος, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη Υπολογιστών» του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, Παναγιώτης Κάλιοσης. Η Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ κατακτά σταθερά την πρώτη θέση του διαγωνισμού στην ανάθεση ιατρικών ετικετών από το 2019, οπότε άρχισε να συμμετέχει, ενώ βρίσκεται σταθερά στην κορυφαία τριάδα στην παραγωγή διαγνωστικών κειμένων.

«Τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουμε στον διαγωνισμό βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών μας φοιτητών, φέτος στην εργασία του κ. Κάλιοση. Αυτό δείχνει το υψηλότατο επίπεδο των μεταπτυχιακών μας φοιτητών και των γνώσεων που αποκτούν», δήλωσε σχετικά ο κ. Ανδρουτσόπουλος.