“Δε φταίνε οι καθηγητές κ. Μητσοτάκη που δεν γίνονται κανονικά οι εξετάσεις”

O Λουκάς Βλάχος Καθηγητής του ΑΠΘ γράφει στην σελίδα του στο Facebook
Μας μάλωσε άδικα ο κ. ΠΘ … (ΠΘ= Πρωθυπουργός)
Δε φταίνε οι καθηγητές κ. Μητσοτάκη που δεν γίνονται κανονικά οι εξετάσεις. Άδικα και σκόπιμα οι συνεργάτες σας μας έχουν ταυτίσει με τους ελάχιστους φοιτητές που παράνομα έχουν καταλάβει τις σχολές ή με τους ελάχιστους καθηγητές και πρυτάνεις που πράγματι συνεργάζονται με τα «παιδιά» των καταλήψεων . Δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά αλλά θέλω να ξέρετε ότι μόνο ελάχιστοι καθηγητές στα δημόσια ΑΕΙ έχουν τα εργαλεία, τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουν αδιάβλητες διαδικτυακές εξετάσεις αυτή τη στιγμή. Δε ξέρω αν σας το μετέφεραν αυτό τα στελέχη σας. Σας παρακαλώ μην μας κάνετε μάθημα για το ότι όλες οι εξετάσεις είναι «διαβλητές» άρα όλα καλά, ούτε είναι λογικό να φέρνετε τις εξετάσεις την εποχή του COVID σαν το καλό παράδειγμα, γιατί τότε μάλλον μοιράσαμε χαρτιά. Δεν ξέρω επίσης αν σας ενημέρωσαν ότι οι καθηγητές στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ ΟΜΟΦΩΝΑ υποστήριξαν ότι δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί το 2024 ότι οι φοιτητές και οι συνεργάτες τους δεν έχουν τα μέσα να αντιγράψουν μαζικά και οργανωμένα.
Οι καταλήψεις δεν εμποδίζουν μόνο τις εξετάσεις κ. ΠΘ αλλά διαλύουν και την ερευνητική μας και ακαδημαϊκή μας λειτουργία, τα μαθήματα και τα σεμινάρια άρα εκφυλίζουν τα δημόσια ΑΕΙ.
Επειδή αναφερθήκατε στη διεθνή πρωτοτυπία της Ελλάδας που δεν επιτρέπει τα Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ να σας θυμίσω και εγώ δυο ακόμα πρωτοτυπίες της χώρας μας (1) καμία χώρα δεν επενδύει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα δίκτυο ΑΕΙ που δεν διαθέτει πανεπιστημιακή αστυνομια, φύλαξη και ασφάλεια. Είχατε εδώ και κάποια χρόνια υποσχεθεί στους ψηφοφόρους σας ότι θα λύσετε το πρόβλημα της βίας και των παράνομων καταλήψεων κλπ που διακόπτουν τη λειτουργία των ΑΕΙ εδώ και 30 χρόνια. (2) το σύστημα διοίκησης από τους εκλεγμένου από τους καθηγητές προέδρους, Κοσμήτορες και πρυτάνεις είναι επίσης μια από τις πρωτοτυπίες μας διεθνώς. Δε ξέρω αν σας ενημέρωσαν ακόμα ότι πρόσφατα ο πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε ότι ήταν μέσα στο κτήριο της διοίκησης όταν έγινε κατάληψη και συνέχιζε κανονικά τη δουλειά του. Η αστυνομία δήλωσε, μπήκε χωρίς να τον ρωτήσει γιατί είχε βγει για λίγο από το κτήριο….
Επιμένουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι καθηγητές που δεν κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις φοβούμενοι τη μαζική αντιγραφή και υποβάθμιση των ΑΕΙ σε απλό πάροχο χαρτιών, αλλά όσοι εμπόδισαν τη λειτουργία των ιδρυμάτων παράνομα και της πολιτείας που αρνείται να εγγυηθεί την ασφάλεια και την σωστή διοίκηση των ΑΕΙ.
Ελάτε λοιπόν κ. Μητσοτάκη να πούμε μαζί τέσσερα ΝΑΙ
ΝΑΙ σε μια σύγχρονη πανεπιστημιακή αστυνομία που θα εγγυηθεί τη φύλαξη και την ασφάλεια των ΑΕΙ
ΝΑΙ σε μια σύγχρονη διοίκηση των ΑΕΙ που να αναλαβει πράγματι να διοικεί τα ΑΕΙ και οχι να παίζει πολιτικά παιχνίδια.
ΝΑΙ στη γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση των Δημοσίων ΑΕΙ με αυστηρή αξιολόγηση.
ΝΑΙ στα ιδιωτικά και μη κρατικά ΑΕΙ.
Kyriakos Mitsotakis
“Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περί του «αδιάβλητου» των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt, αρκεί να υπάρχει θέληση.
Επομένως, εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία.
Θέλω να επισημάνω και το εξής: η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως.”