Διαδικασίες εύρεσης εργασίας

Στη σύγχρονη εποχή οι διαδικασίες εύρεσης εργασίας έχουν αλλάξει πολύ και συνεχώς αλλάζουν με σύμμαχό τους την τεχνολογία. Ένας
φοιτητής-φοιτήτρια ή απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως οι παρακάτω:
1 Διαδικτυακές Πλατφόρμες Εύρεσης Εργασίας (LinkedIn, Indeed, Glassdoor, Monster, κ.ά.).
2 Ιστοσελίδες Εταιρειών και φορέων απασχόλησης.
3 Δίκτυο Επαφών (οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι, επαγγελματικές επαφές κ.ά.).
4 Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (Job Search, Indeed κ.ά.).
5 Γραφεία Διασύνδεσης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ελλάδας και εξωτερικού).
6 Εκδηλώσεις Καριέρας (διά ζώσης και ηλεκτρονικές).
Η αξία όλων των μεθόδων και η αποτελεσματικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η εμπειρία δείχνει (και άλλωστε αποτελεί φυσικό λογικό συμπέρασμα των παραπάνω) ότι η διά ζώσης συμμετοχή έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των ηλεκτρονικών ή εξ αποστάσεως τρόπων. Και γιατί; Καταρχήν υπάρχει απευθείας επαφή και αλληλεπίδραση των νέων με τους εκπροσώπους των δυνητικών εργοδοτών όπου μπορούν να γίνουν ερωτήσεις, και να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία και να κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις τους. Ακολούθως, υπάρχει η προσωπική εντύπωση όπου δίνεται η δυνατότητα στους νέους να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, επιτρέποντας στους εργοδότες να δημιουργήσουν μια προσωπική εντύπωση πέραν του απλού βιογραφικού που μπορεί να λαμβάνουν.
Παράλληλα αυτές οι συνεντεύξεις πραγματικού χρόνου προσφέρουν τη δυνατότητα οι φοιτητές και απόφοιτοι να παρουσιάσουν απευθείας τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και η ευκαιρία για επικοινωνία με άλλους φοιτητές και αποφοίτους. Βρίσκονται σε κοινό χώρο και συναντούν συναδέλφους τους με τα ίδια ενδιαφέροντα και στόχους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δικτύωση και κοινότητα υποστήριξης.

πηγή ΟΠΑ News