Του Αποστολου Λακασα, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Δεν κάνουμε διάλογο μαζί σας. Ηλθαμε να διαλύσουμε τη συνάντηση» κραύγαζαν φοιτητές που πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς, προς τους καθηγητές τους και τους πανεπιστημιακούς (Ελληνες και ξένους) που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου για να συμμετάσχουν στην εξωτερική αξιολόγηση τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και όμως, οι αξιολογητές είχαν προηγουμένως προτείνει στους φοιτητές να ηρεμήσουν και να διατυπώσουν τα αιτήματά τους ώστε να συμπεριληφθούν στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης. Με τις κραυγές τους οι φοιτητές τελικά διέκοψαν τη συνάντηση. Με την ίδια προσβλητική συμπεριφορά απάντησαν, μία ημέρα αργότερα, οι καταληψίες της Φιλοσοφικής προς τους αξιολογητές, που πήγαν στην κατειλημμένη σχολή και τους ζήτησαν να την ανοίξουν για να καταγραφούν τα προβλήματά της. Και είναι ουκ ολίγα. «Η σχολή είναι χωρίς επαρκή καθαριότητα, δεν υπάρχει θέρμανση και οι φοιτητές τουρτουρίζουν, η σχολή είναι αφύλαχτη την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών έξω από τους χώρους της» ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής της Φιλοσοφικής. Και όμως οι αριστεροί φοιτητές αντί να εκθέσουν με σοβαρότητα τα προβλήματα της σχολής, προτίμησαν να «πρωτοτυπήσουν» κραυγάζοντας…«Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός»!
Ιδού λοιπόν τι συνέβη, όπως αποτυπώθηκε στην ηλεκτρονική πύλη διαλόγου του ΑΠΘ:
– Το τριήμερο 17 με 19 Δεκεμβρίου είχε οριστεί από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων Ελληνικής, Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Τα τμήματα είχαν προετοιμαστεί έχοντας τις εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που απαιτούνται, ενώ παράλληλα είχαν προγραμματίσει επισκέψεις των εξωτερικών αξιολογητών στους χώρους των Τμημάτων αλλά και κατά τη διάρκεια παραδόσεων.
– Ομως, την πρώτη ημέρα της αξιολόγησης, στις 17 Δεκεμβρίου ομάδα φοιτητών, κυρίως του Τμήματος Φιλολογίας, δεν επέτρεψε σε καθηγητές και αξιολογητές την πρόσβαση στα τρία κτίρια της Φιλοσοφικής. Εκ των πραγμάτων οι επιλογές που είχαν οι υπεύθυνοι των τριών τμημάτων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ήταν δύο: ή να αναζητήσουν άλλο χώρο εντός του ΑΠΘ είτε να τη διεξάγουν σε χώρο εκτός του ΑΠΘ. Το κάθε τμήμα επέλεξε ξεχωριστά. Το Αγγλικό και το Γερμανικό επέμειναν η εξωτερική τους αξιολόγηση να γίνει σε χώρο του ΑΠΘ. Το Φιλολογικό διάλεξε το Αρχαιολογικό Μουσείο. «Εκεί είχε τουλάχιστον θέρμανση» σχολίασε χθες στην «Κ» καθηγήτρια του τμήματος, θέλοντας να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα.
– Βέβαια, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αξιολόγηση από τα τρία τμήματα έπρεπε να παραστούν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου για να ενημερωθούν για τη διαδικασία από την αναπληρωτή πρύτανη κ. Δέσπω Λιάλιου. «Η ενημέρωση κράτησε μόνο μισή ώρα επειδή στην αίθουσα εισέβαλαν 20 φοιτητές που φώναζαν συνθήματα. Κάποιοι ήταν της Φιλοσοφικής, κάποιοι από άλλες σχολές. Οι αξιολογητές τους ρώτησαν αν ήθελαν να ενημερώσουν το ακροατήριο για τα αιτήματά τους και να κάνουν διάλογο. Οι φοιτητές απάντησαν ότι ήταν εκεί για να διαλύσουν τη συνάντηση. Ο διάλογος δεν τους ενδιέφερε. Αναγκαστικά αποχωρήσαμε. Οι αξιολογητές σχολίασαν την έλλειψη σεβασμού που οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερα απέναντι στην κ. Λιάλιου, η οποία τους αποκαλούσε “συναδέλφους” ενώ αυτοί τη χλεύαζαν» ανέφερε ο πρόεδρος της Αγγλικής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Καλογεράς.
– Την επόμενη ημέρα οι υπεύθυνοι του Αγγλικού Τμήματος συναντήθηκαν με τους αξιολογητές του σε αίθουσα του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ. «Στις 10.00 η πόρτα άνοιξε απότομα και ένας νεαρός φώναξε: “Τι κάνετε εδώ;”» λέει ο κ. Καλογεράς. Οι καθηγητές του έκλεισαν την πόρτα. Ομως, σε λίγα λεπτά τρεις άλλοι όρμησαν μέσα στην αίθουσα με φωνές. «Τους σπρώξαμε έξω, κλείσαμε την πόρτα και ειδοποίησα τους φύλακες, διότι οι εισβολείς προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα και τα τζάμια που βρίσκονται πάνω από την πόρτα. Αμέσως τηλεφώνησα στην Πρυτανεία όπου συνεδρίαζε την ώρα εκείνη η Σύγκλητος. Η αντίδραση της Συγκλήτου ήταν άμεση. Κατέβηκαν όλοι για να προστατέψουν τη σωματική ακεραιότητα των αξιολογητών και των μελών του τμήματος αλλά και την ίδια την αξιολόγηση. Κατόρθωσαν να απομονώσουν τους εισβολείς, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και τελικά να τους διώξουν. Η εξωτερική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω ενόχληση» περιγράφει ο κ. Καλογεράς.
Τελικά η εξωτερική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό κάποιοι μιλούν για «νίκη του ΑΠΘ». Μήπως όμως είναι ήττα (κατάντια;) όταν θριαμβολογούμε για τη νίκη του αυτονόητου;
Αντί οι Έλληνες φοιτητές να παλεύουν υπέρ της αξιολόγησης κάνουν ότι μπορούν να την εμποδίσουν! Το κωμικό είναι ότι όλοι αυτοί αυτοπροσδιορίζονται “προοδευτικοί”!