Οι hi-tech αυτοδημιούργητες γυναίκες

Οι hi-tech αυτοδημιούργητες γυναίκες
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6-6-2015

Η τεχνολογία είναι ένα από τα πεδία δημιουργίας μεγάλου πλούτου για πολλούς ανθρώπους σε Δύση και Ανατολή, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια από τη λίστα δισεκατομμυριούχων και από τις επιμέρους λίστες του Forbes.

Στη φετινή κατάταξη των 50 πλουσιότερων και αυτοδημιούργητων γυναικών στον κόσμο, οι 11 από αυτές προέρχονται από την υψηλή τεχνολογία. Ενα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι έξι από τις έντεκα ακολούθησαν μία μάλλον ασυνήθιστη πορεία. Δεν ίδρυσαν τις εταιρείες τους, εισήλθαν σε αυτές ως καλά αμειβόμενα στελέχη και βρέθηκαν στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή. Ετσι, προήχθησαν σταδιακά στο διοικητικό συμβούλιο, πριν γιγαντωθεί ο οργανισμός. Ο συνολικός πλούτος τους φθάνει σχεδόν τα 11 δισ. δολάρια, όταν των αντίστοιχων έντεκα πλουσιότερων ανδρών της υψηλής τεχνολογίας εκτινάσσεται στα 343,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο είναι ελπιδοφόρο πως ο αριθμός των γυναικών στελεχών στο πεδίο αυτό αυξάνεται διεθνώς.

Γνωστά ονόματα

Οπως είναι αναμενόμενο, ορισμένες από τις προαναφερθείσες σχετίζονται με πολύ γνωστά ονόματα της καθημερινότητας, τα household names, όπως τα αποκαλούν οι Αμερικανοί. Ενα από αυτά τα ονόματα – εμπορικά σήματα είναι της Hewlet – Packard. Η επικεφαλής της, η δισεκατομμυριούχος Μεγκ Γουίτμαν, είναι και επικεφαλής της eBay, της εταιρείας ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η κ. Γουίτμαν -από τις πρωτοπόρες στη Σίλικον Βάλεϊ- έχει παραμείνει στο πηδάλιο της eBay επί δεκαετία, θητεία ρεκόρ για τον «ανθρωποφάγο» κόσμο των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από το 2011 διοικεί την ΗΡ ως διευθύνουσα σύμβουλος και από πέρυσι είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. Ωστόσο, κυρίως χάρις στην eBay, έχει συγκεντρώσει περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων, καθώς την παρέλαβε με 30 υπαλλήλους και 5 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις και σήμερα έχει 15.000 προσωπικό και 8 δισ. δολάρια έσοδα.

Λίγο πλουσιότερη από αυτήν, αλλά όχι ευρέως γνωστή, είναι η Τζούντι Φόκνερ με περιουσία που ανέρχεται σε 2,6 δισ. δολάρια. Οντας προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημιούργησε το λογισμικό Epic, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του ιατρικού ιστορικού τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων Αμερικανών. Η «επική»εταιρεία της ιδρύθηκε το 1976 με την επωνυμία Epic Systems.

H Σέριλ Σάντμπεργκ ακολουθεί, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Google και νυν γενική οικονομική διευθύντρια του Facebook. Η περιουσία της διαμορφώνεται σε 1,05 δισ. δολάρια και έχει την εποπτεία των τμημάτων μάρκετινγκ, επικοινωνίας, ανθρωπίνου δυναμικού, επιχειρηματικής ανάπτυξης και πωλήσεων. Εγινε γνωστή και για το βιβλίο της «Βγείτε μπροστά: Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία», το οποίο θεωρείται σημείο αναφοράς για τις γυναίκες σε διοικητικές θέσεις. Από την Google προήλθαν και άλλες δύο κυρίες της τεχνολογίας: η Μαρίσα Μέγιερ, η οποία στην Google είχε δημιουργήσει τα δημοφιλή εργαλεία GMail και Google News, και η Σούζαν Βοσζίκι, νυν επικεφαλής της YouTube. Η Μαρίσα Μέγιερ, της οποίας η «πλοήγηση» της Yahoo έχει δεχθεί δριμεία κριτική, έχει περιουσία 380 εκατομμυρίων, ενώ της Σούζαν Βοσζίκι ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Ιδιαίτερα διακεκριμένο στέλεχος της Google και 16η στην κατάταξη της εταιρείας, σήμερα διοικεί τη θυγατρική της YouTube, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διεθνώς στο μοίρασμα βίντεο.

Ακολουθεί η Σάφρα Κατζ, για την οποία η απαρχή έγινε το 1999, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Oracle. Σήμερα είναι συνδιευθύνουσα σύμβουλος μαζί με τον ιδρυτή της Oracle, Λάρι Ελισον, και οικονομική διευθύντρια με ετήσιες αποδοχές άνω των 44 εκατ. δολαρίων.

Την απογείωσε

Αξια προσοχής είναι και η Τζέισρι Γιουλάλ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δικτύων Arista Networks, την οποία παρέλαβε με μηδενικά έσοδα και την απογείωσε. Η περιουσία της ανέρχεται σε 470 εκατ. δολάρια. Πέρυσι η Arista εισήχθη στο χρηματιστήριο και αποδείχθηκε μία από τις εταιρείες δικτύων με την υψηλότερη αξία.

Εξίσου επιτυχημένες και πλούσιες είναι και οι ιδρύτριες μικρότερων τεχνολογικών εταιρειών, Νίρτζα Σίθι της Syntel Technologies (1,1 δισ. δολάρια), Γουέιλι Ντάι (720 εκατ. δολάρια) της Marvel Technology, Αντι Τατάρκο της Houzz (300 εκατ. δολάρια) και Λίντα Βάινμαν με την ομώνυμη εκπαιδευτική πλατφόρμα Lynda.com. Η κ. Βάινμαν πούλησε πρόσφατα την εταιρεία της στη Linkedin και η περιουσία της ανέρχεται σε 320 εκατ. δολάρια.

Με πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης

H Αμερικανοκορεάτισσα Τάι Λι είναι μία αναγνωρισμένη επιχειρηματίας, με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια. Γεννήθηκε στην Μπανγκόκ, αλλά πέρασε τα περισσότερα χρόνια της στην Κορέα.

Σε νεαρή ηλικία, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της μετακινήθηκαν στις ΗΠΑ. Πήρε το πρώτο πτυχίο στη βιολογία και στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αμχερστ, και επανέκαμψε στη Ν. Κορέα για να εργαστεί σε εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Είχε καθαρούς στόχους: στα 20 να αποκτήσει επιχειρηματική εμπειρία, στα 30 να φτιάξει την εταιρεία της και πριν από τα 40 να γίνει μητέρα. Πέραν της εμπειρίας, που εξασφάλισε στην Κορέα, αποταμίευσε χρήματα για το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε στην Ρrocter & Gamble και στην American Express ένα χρονικό διάστημα, και το 1989 μετέβη στο επόμενο στάδιο. Μαζί με τον τότε σύζυγό της αγόρασαν, καταβάλλοντας σχεδόν 1 εκατ. δολάρια, την προβληματική Software House, η οποία μετεξελίχθηκε σε SHI International. Σήμερα, η SHI International με πωλήσεις 6 δισ. δολάρια αριθμεί 17.500 πελάτες, μεταξύ των οποίων οι ΑΤ&Τ, Βoeing και Johnson & Johnson. Θεωρείται η καλύτερη πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής διεθνώς. «Ο πατέρας μου, ως διακεκριμένος οικονομολόγος και άνθρωπος του κόσμου, πίστευε στη δύναμη της εκπαίδευσης», έχει δηλώσει η Τάι Λι. «Με επηρέασε πολύ στην επίτευξη της δικής μου εκδοχής του αμερικανικού ονείρου»