ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-8-2017
Παγκόσμιες ικανότητες
Τα παιδιά του 21ου αιώνα θα αλλάξουν στη ζωή τους επτά επαγγέλματα, τα τρία από τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα. Θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα πρότζεκτ με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, τους οποίους θα συναντούν… στην οθόνη του υπολογιστή τους.Τα παιδιά του 21ου αιώνα θα βρεθούν σε έναν άλλο κόσμο όσον αφορά στην εργασία, που ούτε να φανταστούμε μπορούμε και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ξέρουμε τις νέες παραμέτρους του. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν σημασία μόνο αυτά που ξέρεις, αφού η πρόσβαση στην πληροφορία γίνεται ολοένα και πιο εύκολη για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, αλλά κυρίως τι μπορείς να κάνεις με αυτά που ξέρεις, πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις. Χρειάζονται, λοιπόν, «παγκόσμιες ικανότητες».
Προαπαιτούμενα λοιπόν, η δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα, η ικανότητα συνεργασίας με κοινό στόχο, η επίλυση δύσκολων προβλημάτων με διαφορετικούς τρόπους, η ικανότητα να μεταβάλλεις τον εαυτό σου σχεδόν ταυτόχρονα με τον κόσμο. Δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό συνάμα. Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που προωθούνται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την πραγματικότητα ή ακόμα χειρότερα τη χλευάζουν και την απαξιώνουν, κρίνοντάς τη μάλιστα με ιδεοληπτικούς όρους. Σαν να γίνεται να σταματήσεις τη χρήση του Διαδικτύου επειδή μπορεί να χρησιμοποιείται για την προώθηση του καπιταλισμού. Πολλές φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν καν τόσο «βαθιά κίνητρα», βασίζονται σε ένα οφθαλμοφανές κυνικό κομματικό πάρε – δώσε.
Για παράδειγμα, το προνήπιο να ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση ώστε να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Τα Θρησκευτικά, τελικά, θα μείνουν γιατί δεν συμφέρει πολιτικά να συγκρουστείς με την Εκκλησία. Το άσυλο στα πανεπιστήμια θα επανέλθει για να ηρεμήσουν οι αριστεριστές…
Αρκεί ένα απλό «γκουγκλάρισμα» για να βρεθεί κανείς στον εκπαιδευτικό κόσμο της φαντασίας και της αλλαγής σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη. Φοβάμαι την ώρα που θα με ρωτήσει το παιδί μου για ποιο λόγο υποχρεώθηκε να μάθει μέσα σε μια ιδεοληπτική, μίζερη και απόλυτα βαρετή εκπαιδευτική πραγματικότητα, όταν στον κόσμο συμβαίνουν τόσα συναρπαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα. Η απάντηση μάλλον είναι ότι η τύχη σπάνια προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όσους προσπαθούν να… σηκώσουν τη σημαία.