Αν εφαρμοστεί η βάση των 10000 μορίων θα μείνουν κενές πολλές χιλιάδες θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!!

H κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί  “ελάχιστη βάση εισαγωγής” για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι τα  10000 μόρια θα μείνουν κενές πολλές χιλιάδες θέσεις όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας!  pe19_kato_apo_10k_moria
Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει βάση σε ένα ή το πολύ δύο Βασικά Μαθήματα που θα επιλέγει το κάθε τμήμα . Παραδείγματα:
Για να περάσεις Φυσικός να είναι υποχρεωτικό να γράψεις 10 στη Φυσική.
Για να περάσεις Χημικός να είναι υποχρεωτικό να γράψεις 10 στη Χημεία.
Για να περάσεις Πληροφορικής να είναι υποχρεωτικό να γράψεις 10 στον Προγραμματισμό.
Εδώ και πολλά χρόνια για να εισαχθείς σε 40 περίπου τμήματα χρειάζεται βάση σε ένα ή δύο μαθήματα. Τα τμήματα αυτά είναι οι Ξενόγλωσσες Φιλολογίες (πρέπει να γράψεις 10 στην Ξένη Γλώσσα), οι Αρχιτεκτονικές (πρέπει να γράψεις 10 στο Ελεύθερο & το Γραμμικό Σχέδιο), Μουσικών Σπουδών, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών κλπ. Γιατί αυτή η λογική να μην μπει σε όλες τις σχολές; Σε ένα τουλάχιστον μάθημα να υπάρχει η βάση του 10.
(η πλήρης λίστα με τα ειδικά μαθήματα : https://sep4u.gr/sos/eidmath.php ).
Η ελάχιστη επίδοση των 10000 μορίων δεν  διορθώνει στρεβλώσεις σαν το παρακάτω παράδειγμα: Υποψήφιος μπορεί να περάσει σε τμήμα Μαθηματικών με τις εξής βαθμολογίες: Μαθηματικά 1, Φυσική 13, Χημεία 13 και Γλώσσα 13!