Ιατρικές σπουδές στη Γαλλία

spoudes_gallia.pdf
Από το Σεπτέμβριο του 2020, θα υπάρξουν 2 τρόποι να ξεκινήσει ο φοιτητής ιατρικές σπουδές

–          Να ξεκινήσει τις σπουδές του στο 1ο έτος σπουδών υγείας (Parcours Spécifique Santé – PASS) με κύρια μαθήματα στον τομέα της υγείας και μαθήματα επιλογής σε ένα άλλο τομέα που τον ενδιαφέρει . Στο τέλος του έτους, εάν έχει περάσει όλα τα μαθήματα, κάνει αίτηση για να εισαχθεί στο 2ο έτος ιατρικών σπουδών (ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική ή μαιευτική). Εάν δεν γίνει δεκτός, μπορεί να συνεχίσει στο 2ο έτος στο άλλο τομέα σπουδών που είχε διαλέξει. Εάν δεν έχει περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους, δεν θα έχει το δικαίωμα να επαναλάβει το πρώτο έτος.

–          Να ξεκινήσει τις σπουδές του σε ένα άλλο τομέα (νομική, μαθηματικά, πληροφορική…) αλλά και με μαθήματα του τομέα της υγείας (Licence avec une option Accès Santé – L.AS). Στο τέλος του έτους, εάν έχει περάσει όλα τα μαθήματα, κάνει αίτηση για να εισαχθεί στο 2ο έτος ιατρικών σπουδών (ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική ή μαιευτική). Εάν δεν γίνει δεκτός, μπορεί να συνεχίσει στο 2ο έτος του κύριου τομέα σπουδών που έχει διαλέξει. Θα έχει τη δυνατότητα αργότερα να ξανακάνει αίτηση για το 2ο έτος ιατρικών σπουδών. Εάν δεν έχει περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους, έχει το δικαίωμα να επαναλάβει το πρώτο έτος.

Η αίτηση για το πρώτο έτος

Οι Γάλλοι μαθητές γίνονται δεκτοί στο πρώτο έτος ιατρικών σπουδών με το Baccalauréat ανεξάρτητα από το βαθμό πρόσβασης .

Οι Έλληνες μαθητές μπορούν να κάνουν αίτηση με το Απολυτήριο Λυκείου ( με Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας. Ωστόσο, ένα γαλλικό πανεπιστήμιο μπορεί να μην σας δεχθεί λόγω έλλειψης θέσεων. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνετε αίτηση σε αρκετά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γνώσης της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, το ελάχιστο απαιτούμενο είναι το επίπεδο B2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, αρκετά πανεπιστήμια απαιτούν το C1.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά, αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται δεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Η διαδικασία :

Πρέπει να κάνετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας :
http://www.parcoursup.fr/

Από 22 Ιανουαρίου μέχρι 12 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου.

Είναι ωστόσο δυνατό να κάνετε αυτή την αίτηση και μετά από μία ή περισσότερες χρονιές αφού ολοκληρώσετε τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σ’ αυτή την online αίτηση , θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε έως 10 πανεπιστήμια

Θα πρέπει :

  • Να γράψετε και να ανεβάσετε τις βαθμολογίες της 2ας Λυκείου και του πρώτου τετράμηνου της 3ης Λυκείου (επίσημη μετάφραση στα γαλλικά) .
  • Να συντάξετε μια επιστολή στα γαλλικά στην οποία θα αναπτύσσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία (lettre de motivation).
  • Να συμπληρώσετε το βιογραφικό σημείωμα

Θα λάβετε τα αποτελέσματα της αίτησης εισαγωγής σας από 19 Μαΐου και μετά

Σε περίπτωση που λαμβάνετε περισσότερο από μία πρόταση, μπορείτε να αποδεχτείτε μόνο μια πρόταση εισαγωγής. Με την αποδοχή μιας πρότασης, γίνεται παραίτηση από τις υπόλοιπες και απελευθερώνονται θέσεις που μπορούν να προσφερθούν σε άλλους υποψηφίους. Οι υπόλοιπες επιλογές σε εκκρεμότητα (en attente) μπορούν να διατηρηθούν, αν το επιθυμείτε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τις αναφέρετε .

 

Σπουδές στη Γαλλία:τι κόστος ζωής να υπολογίσετε;

Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια, οπότε δεν χρειάζεται να καταβάλει δίδακτρα ο φοιτητής , παρά μόνο το κόστος εγγραφής το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 184 € ετησίως για προπτυχιακές σπουδές.

Όσον αφορά τη στέγαση, εφόσον είναι γνωστό ότι τα δωμάτια των δημόσιων εστιών δεν παρέχονται συνήθως σε πρωτοετείς φοιτητές, είναι καλύτερα να κάνετε αίτηση στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (https://www.adele.org/).

Θα επωφεληθείτε από το επίδομα στέγασης που προσφέρει το γαλλικό κράτος στους φοιτητές (προσωπικό επίδομα στέγασης-APL, επίδομα κοινωνικής στέγασης-ALS).

Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να γευματίσετε στις πανεπιστημιακές λέσχες.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, δεδομένων των φοιτητικών εκπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις, το μηνιαίο κόστος ζωής υπολογίζεται κατά μέσο όρο μεταξύ 800 € στην επαρχία και 1.200 € στο Παρίσι.

Ιστοσελίδα της Campus France:
http://www.grece.campusfrance.org/

Ιστοσελίδα των Γαλλικών πανεπιστημίων :
http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/cid20269/liste-des-universites.html

Πληροφορίες-διευκρινίσεις :
athenes@campusfrance.org