Η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 02/09/2020, Η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της

Η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΞΙΝΟΥ

Ο Σταμάτης Κριμιζής, διάσημος καθηγητής αστρονομίας, είχε αναλάβει πρόεδρος στον νεοσύστατο διαστημικό ελληνικό οργανισμό κατόπιν παράκλησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ένας από τους αναλώσιμους διαπρεπείς επιστήμονες που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε κυβερνώντες για τους ίδιους ιδιοτελείς, ψηφοθηρικούς σκοπούς. Δεν ορρωδούν προ ουδενός, δεν σεβάστηκαν τον ίδιο τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, ούτε και την ηλικία του.

Ηθελε να προσφέρει στον τόπο του και ο τόπος του τού το ανταπέδωσε με έναν αισχρό τρόπο που γνωρίζει πολύ καλά. Αναγκάστηκε βέβαια να παραιτηθεί από την προεδρία του ΕΛΔΟ, ενός φαύλου ψηφοθηρικού δημιουργήματος, αφού τον υποβάθμισαν και τον έθεσαν υπό κάποιον υπουργό Παππά, αν θυμάμαι καλά, που θα διαχειριζόταν και τα κατάλληλα κονδύλια… που ήταν και το ζητούμενο. Τον θυμήθηκαν ξανά με αφορμή την παραίτηση ενός άλλου καταξιωμένου διεθνώς επιστήμονα. Νέου ανθρώπου. Ηθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα του: αναλώσιμος, σκέφθηκα, όπως ο Κριμιζής. Τον μάθαμε από την τηλεόραση και τις χρήσιμες επιστημονικές συμβουλές του με αφορμή τον κορωνοϊό. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Λόγος σαφής, επιστημονικός, με το ανθρώπινο πρόσωπο ενός νέου επιστήμονα, που ηρεμούσε την κοινωνία και λέει τα απαραίτητα και απαντά στα ερωτήματα ακόμα και στα πλέον βλακώδη. Εντυπωσίασε θετικά όλους τους έλληνες πολίτες. Ηταν ένας οικείος άνθρωπος. Οπως προφανώς εντυπωσίασε και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στο οποίο δίνει τα επιστημονικά και ανθρώπινα διαπιστευτήριά του. Καθηγητής γενετικής ιατρικής σχολής. Ορίστηκε από τη νυν κυβέρνηση πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας. Ο ιδανικός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, σκεφτήκαμε πολλοί. Που τον εκτιμούσαν και τον θαύμαζαν για το έργο του. Αυτόν τον άνθρωπο επιστήμονα, τον τόσο απλό και καταδεκτικό, χωρίς την οίηση που εμφανίζεται τακτικά από τους διάφορους επαΐοντες που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Διαπίστωσε όμως ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις του με αυτές της κυβέρνησης «ότι η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή στην ίδια την έρευνα. Μία αδιέξοδη πολιτική που έχει αποτύχει στο εξωτερικό» (από τη συνέντευξή του στο «Βήμα»). Υπέβαλε την παραίτησή του που δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, όπως συνηθίζεται. Εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα επί ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε μια ανάλογη επανάληψη Κριμιζή. Επέστρεψε στην πραγματικότητα. Προφανώς τον ήθελαν σαν ένα πρότυπο διεθνές καταξιωμένο επιστήμονα που δεν θα έχει όμως άποψη. Ενας αναλώσιμος. Ευτυχώς γι’ αυτόν έφυγε και δυστυχώς για την Ελλάδα, που τρώει τα παιδιά της, έχασε ακόμη μια ευκαιρία να προχωρήσει.

Ο άνθρωπος, συνεπής με τις ηθικές αρχές που διαθέτει, απλώς δεν ήταν πολιτικάντης. Ηταν αυτός που με αφορμή την πανδημία κινητοποίησε τους ερευνητές και εξήρε τη σημασία της έρευνας, κάτι πρωτόγνωρο για μας. Αποχώρησε αξιοπρεπώς χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο ή αιτίαση. Γιατί διαθέτει το ανώτερο ήθος που πρέπει να διαθέτει ένας νέος επιστήμονας όταν δει ότι ο σχεδιασμός που είχε κάνει είχε πάρει τελείως άλλη κατεύθυνση, άλλη ρότα. Αλλα είχε στο μυαλό του ο αντίστοιχος Παππάς της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν, όπως τον περίγυρό τους και να τον περιφέρουν και να τον εκμεταλλεύονται πολιτικά. Χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία.

Ο Δημήτρης Παξινός είναι πρώην πρόεδρος ΔΣΑ