Οι διεθνείς διακρίσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πολλές. Το ίδιο και η επιστημονική πρωτοπορία των αποφοίτων ή Καθηγητών του. Κάθε νέα διάκριση ωστόσο γίνεται από τα μέλη του δεκτή με ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διδακτικής και ερευνητικής του παρουσίας σε διεθνές επίπεδο. Έτσι και φέτος, ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατατάσσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων στον κόσμο στα βασικά επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει. Μάλιστα στην Ελλάδα για το έτος 2023 αναδεικνύεται πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα 4 από τα 5 επιστημονικά πεδία στα οποία αξιολογήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στα επιστημονικά πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business & Management Studies) και της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Accounting & Finance), το ΟΠΑ κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 151-200 (1ο στην Ελλάδα).
- Στο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών (Economics & Econometrics) κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 251-300 (1ο στην Ελλάδα).
- Στην επιστημονική περιοχή των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences & Management), που περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών πεδίων (πχ. Accounting & Finance, Business & Management Studies, Development Studies, Economics & Econometrics, Law, Marketing, Politics & International Studies, Social Policy & Administration, Sociology, Statistics & Operational Research), το ΟΠΑ κατατάσσεται στην 317η θέση, βελτιώνοντας κατά 40 θέσεις τη σειρά κατάταξής του (1ο στην Ελλάδα).
- Στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Υπολογιστών και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Computer Science & Information Systems) κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 401-450.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι ο αριθμός αναφορών ανά δημοσίευση, ο δείκτης μέτρησης της παραγωγικότητας και της απήχησης του ερευνητικού έργου (h-index), ο δείκτης διεθνούς ερευνητικού δικτύου (IRN index) που σχετίζεται με τις ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές περιοχές / τοποθεσίες. Τα εν λόγω ερευνητικά δεδομένα λαμβάνονται από τη βιβλιογραφική βάση της “Scopus”. Τέλος, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε ειδική έρευνα περισσότερων των 99.000 στελεχών επιχειρήσεων και 151.000 πανεπιστημιακών δασκάλων κατά την τελευταία πενταετία (2018-22) αντίστοιχα.
Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος υποδέχθηκαν τη διάκριση του Ιδρύματος με ικανοποίηση και συνεχάρησαν τους Κοσμήτορές του. «Η διατήρηση της ακαδημαϊκής αριστείας παραμένει ο πρωταρχικός στόχος των Καθηγητών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ» λέει από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Θωμάς Μούτος. «Η συγκεκριμένη κατάταξη ερευνά και παρουσιάζει την πεμπτουσία της παρουσίας ενός Ιδρύματος διεθνώς, δηλαδή την επιστημονική παρουσία των μελών του, την προσφορά τους στην επιστήμη και στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, και την εκτίμηση των συναδέλφων τους όπως αυτή αποτυπώνεται από τις ετεροαναφορές στο έργο τους. Ευελπιστώ ότι η διεύρυνση των συμπράξεων των -κορυφαίων πανελλαδικά και ανταγωνιστικών διεθνώς- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής με φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και η ενίσχυση σε ερευνητικό επίπεδο της διεθνούς δικτύωσης των Kαθηγητών της Σχολής, θα εδραιώσουν την υψηλή διεθνή καταξίωση των αποφοίτων μας και του ερευνητικού μας έργου.»
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Σχολή μας βρίσκεται σταθερά στην ελίτ για τα αντικείμενα που θεραπεύει. Το επίτευγμα αυτό είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της συστηματικής προσήλωσης των Τμημάτων της Σχολής στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, στην έρευνα σε τομείς αιχμής, καθώς και στη στενή συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς» προσθέτει. «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός των διδακτόρων της Σχολής ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού» αναφέρει η ίδια. Και θυμίζει ότι δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων είναι τα μοναδικά στην χώρα που έχουν την κορυφαία διεθνή πιστοποίηση στον χώρο στους από τον οργανισμό AMBA. «Όλοι εμείς στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων είμαστε βαθιά περήφανοι για αυτή τη διεθνή αναγνώριση και υποσχόμαστε ότι η συνέχεια θα είναι αντάξια της ιστορίας της Σχολής που είναι και η αρχαιότερη στην χώρα, και του Πανεπιστημίου εν γένει» καταλήγει.
Τέλος, ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας Καθηγητής Ιωάννης Κωτίδης λέει ότι «η νέα αυτή διεθνής αναγνώριση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία περιλαμβάνει και επιστημονικά πεδία που θεραπεύει η Σχολή μας, αντανακλά το υψηλού επιπέδου και απήχησης διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών της Σχολής καθώς και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την έρευνα και τα προγράμματα μας. Συγχαίρω θερμά τα μέλη ΔΕΠ, τους ερευνητές και τους φοιτητές μας για τη συνεισφορά τους σε αυτό το επίτευγμα.»